joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTSentință definitivă în cazul crimei șocante din comuna Tudora

Sentință definitivă în cazul crimei șocante din comuna Tudora

Un bărbat din comuna Tudora, care l-a măcelărit pe un consătean, după care l-a aruncat în apele Siretului, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor. Sentința definitivă a fost pronunțată joi, 7 ianuarie a.c., de Curtea de Apel Suceava, care a diminuat cu trei ani pedeapsa dictată în primă instanță de Tribunalul Botoșani. Totodată, magistrații suceveni au redus cuantumul daunelor morale față de patru dintre urmașii victimei de la 50.000 de lei, cât stabilise instanța de fond, la 40.000 de lei.

Crima a fost comisă pe 10 decembrie 2018, în comuna Tudora, când victima agresiunii, Dumitru Străchinariu, în vârstă de 70 de ani, a plecat cu caprele la păscut şi s-a întâlnit cu Gheorghe Brumă, de 45 de ani, cu care era în conflict de la pășune. Cei doi s-ar fi luat la ceartă, iar Gheorghe Brumă ar fi reacţionat violent. I-a smuls bătrânului din mână băţul cu care acesta se ajuta la mers, după care a început să-l lovească.

Când a văzut că septuagenarul nu mai mişcă, Brumă l-a abandonat aproape de o lizieră de salcâmi. Cu leziuni extrem de grave, Dumitru Străchinariu a intrat în agonia morții. Seara, însă, Brumă a revenit la locul faptei şi l-a găsit pe bătrân în aceeași poziție.

Trupul bătrânului a fost aruncat în Siret

Încercând să ascundă fapta, el a luat faetonul şi, ajutat de Gheorghe Heţel, a transportat trupul bătrânului până pe malul Siretului, unde localnicii obişnuiau să arunce leşurile animalelor moarte. Aici l-au aruncat în apă, sperând că nu va mai fi găsit.

Rudele septuagenarului au anunţat dispariţia la poliţie, iar cercetările au început în scurt timp. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani și, cu ajutorul poliţiştilor de la Investigaţii Criminale, anchetatorii au reuşit să refacă întreg firul evenimentelor, ajungând la cei doi suspecţi. De la bun început a existat convingerea că bătrânul a fost ucis şi aruncat în apele Siretului. Din acest motiv s-a solicitat sprijinul pompierilor, care au verificat toată albia râului de pe teritoriul comunei Tudora. Mai mult, cei doi suspecţi au fost evaluaţi pentru realizarea profilului psihologic. Brumă a fost supus şi unui test cu poligraful, rezultatele indicând faptul că acesta nu spune adevărul.

Omor ieşit la iveală la sfârşitul lui martie 2019

În lipsa cadavrului, anchetatorii nu aveau cum să dovedească crima, iar Gheorghe Brumă a fost pus sub control judiciar. Omorul avea să iasă la iveală abia la sfârşitul lunii martie 2019. După trei luni de cercetări și investigații, trupul neînsufleţit al bătrânului a fost scos la suprafaţă de ape. Cadavrul a fost descoperit pe teritoriul judeţului Suceava, la circa 7 kilometri de zona în care a avut loc crima, iar necropsia a arătat că bătrânul a murit înecat. În baza probelor administrate, Gheorghe Brumă a fost arestat preventiv, însă a refuzat să colaboreze cu anchetatorii. În schimb, Gheorghe Heţel a povestit totul, declaraţiile lui completând noianul de probe adunate de poliţişti şi procurori. Aşa se face că la sfârşitul lunii mai 2019 ancheta a fost finalizată, iar dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Botoşani.

Complice judecat separat

Pentru că Gheorghe Hețel a decis să spună adevărul și în instanță, magistrații au decis să-l judece separat, bărbatul fiind condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului. În schimb, procesul lui Gheorghe Brumă a continuat, bărbatul încercând să arunce vina pe complicele său pe motiv că acesta l-ar fi aruncat de fapt în Siret. Totuși, după administrarea probatoriului, Tribunalul Botoșani l-a condamnat în primă instanță pe Gheorghe Brumă la 18 ani de detenție. Sentința în cazul lui a fost pronunțată pe 29 septembrie 2020, dar hotărârea a fost atacată cu apel. Așa se face că dosarul a ajuns și la Curtea de Apel Suceava, care a dat verdictul în cursul zilei de astăzi.

Urme de sânge descoperite pe hainele criminalului

Ancheta a fost una extrem de laborioasă întrucât, pe lângă toate verificările făcute cu scanfandri, audierile de martori și administrarea mai multor probe materiale s-a solicitat inclusiv sprijinul Institutului Național de Criminalistică pentru efectuarea unor expertize complexe pe bază de ADN, pe una dintre hainele lui Gheorghe Brumă fiind descoperite și câteva urme de sânge de la victimă. În plus, au fost ridicate și câteva imagini video surprinse de camerele de supraveghere din sat, iar o serie de convorbiri telefonice au fost interceptate, toate probele indicând faptul că Gheorghe Brumă l-a lovit pe bătrân, după care, ajutat de Gheorghe Hețel, a aruncat trupul în apele Siretului, victima decedând prin înec, pe fondul leziunilor suferite și a șocului hipotermic.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...