Firmă acuzată de DNA că a păcălit Ministerul Dezvoltării cu sute de mii de euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a unei firme din Botoșani bănuită că ar fi păcălit Ministerul Dezoltării cu aproape 500.000 de euro. Banii au fost achitați din fonduri europene, după ce firma din Botoșani ar fi jonglat cu prețurile de achiziție pentru a obține unprofit mai mare.

Potrivit unui comunicat de presă emis DNA, este vorba de societatea Victor Construct SRL, care a fost acuzată de săvârșirea infracţiunii de „participaţie improprie, sub forma instigării, la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

Potrivit comunicatului DNA, în 15 iunie 2015, între municipiul Iaşi, în calitate de beneficiar şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ar fi fost încheiat un contract de finanţare privind „Modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport – Gara Iaşi”. Ulterior, contractul în valoare de 18.225.379 lei ar fi fost atribuit asocierii din care a făcut parte şi Victor Construct SRL.

Materiale oferite la suprapreţ

În cursul anului 2015, unul dintre angajații firmei, Ioan G., reprezentant al societăţii, ar fi depus la UAT Municipiul Iaşi documente inexacte referitoare la preţul real de achiziţie a unor materiale folosite în cadrul contractului menţionat, astfel încât beneficiarul, în necunoştinţă de cauză, a solicitat şi obţinut pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, suma totală de 2.187.411 lei, bani care ar fi ajuns mai apoi în contul societății Victor Construct SRL.

„Concret, inculpaţii ar fi declarat preţuri mai mari de achiziţie decât cele reale în cazul stâlpilor de iluminat, a corpurilor de iluminat şi a coşurilor de gunoi, aceştia urmărind obţinerea unui profit mult superior celui declarat pentru a câştiga licitaţia (de doar 2%)”, se arată în comunicatul DNA.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.187.411 lei reprezentând daune materiale rezultate din executarea contractului de finanţare încheiat pentru proiectul respectiv.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi, însă până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei inculpați beneficiază de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!