Sindicaliştii de la „Solidaritatea Sanitară” vor picheta Prefectura Botoşani

Sindicaliştii din sistemul de sănătate se pregătesc de proteste. Biroul Executiv al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis inițierea procedurii privind declanșarea protestelor de amploare și a stabilit calendarul primelor acțiuni de protest. Daniel Bulboacă, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Botoşani, a depus astăzi la Primăria Botoşani şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi cererea pentru autorizarea protestului care va avea loc pe 14 ianuarie, începând cu ora 12:00. „Conform legii, am stabilit ca la pichetarea Prefecturii să participe maxim o sută de persoane. Pichetarea va dura maxim două ore. Am preferat să trecem două ore pentru că, în cazul depăşirii timpul alocat, organizatorii protestului sunt amendaţi„, a declarat Daniel Bulboacă.

Pe 14 ianuarie vor fi pichetate toate prefecturile din ţară

Pe 14 ianuarie, vor fi pichetate prefecturile din ţară şi în aceeaşi zi va fi organizat şi un protest în Piaţa Victoriei.

Sindicaliştii din sistem solicită: adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19; respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie; creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022 şi anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG 226/2020; raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim; acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.

Totodată, sindicaliştii mai solicită: acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază; reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților; reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) pentru lucrătorii din sănătate, proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază.

Deja ai votat!