duminică, aprilie 2, 2023
AcasăLocalMemorialul Ipoteşti organizează Zilele Eminescu

Memorialul Ipoteşti organizează Zilele Eminescu

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează ediția din ianuarie a Zilelor Eminescu. Manifestarea va avea loc pe 15 ianuarie și va debuta, la ora 10:30, cu Te Deum la Bisericuța familiei Eminovici din Ipotești, urmat de depuneri de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu de la  Memorial.

Programul, care se va desfășura online, va începe, la ora 11:00, cu mesaje de salut urmate de conferința susținută de președintele Academiei Române, academician Ioan-Aurel Pop, „Ziua tristă a culturii naționale”.

Discuţii despre poezia de debut din anul 2020

De la ora 11:30, membrii juriului pentru acordarea Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu –  Opus Primum: Al. Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), Alex Goldiș (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Mihai Iovănel (Academia Română, Institutul „G. Călinescu”), Andrei Terian-Dan (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) vor discuta despre poezia de debut din anul 2020. Discuțiile vor fi însoțite de lecturi ale poeților nominalizați pentru premiul din acest an: Lucian Brad, Dumitru Fanfarov, Mircea Andrei Florea, Antonia Mihăilescu, Otay Deniz.

Doina Elena Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean, va înmâna Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu –  Opus Primum câștigătorului, desemnat de juriu.

Programul dedicat poetului naţional va continua la ora 15:00, cu ediția din ianuarie a proiectului „Poeți în dialog”, moderată de Lucia Țurcanu, la care sunt invitați Robert Șerban (Timișoara) și Lucian Vasiliu (Iași).

La tradiționalele Semnale editoriale (ora 16:30), vor fi prezente: Editura Cartier (Republica Moldova Chișinău), director – Gheorghe Erizanu; Editura Eikon (București), director – Valentin Ajder; Editura Junimea (Iași), director – Lucian Vasiliu. Colecția Ipotești va fi prezentată de Mihaela Anițului, șef serviciu, Memorialul Ipotești.

Expoziţie în holul Muzeului „Mihai Eminescu”

În aceeași zi, vizitatorii Memorialului Ipotești vor avea parte de vernisarea expoziției Botoșanii secolului XIX, în holul Muzeului „Mihai Eminescu”, a declarat Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti.

Potrivit oficialului, activitățile online din programul Zilelor Eminescu, ediția ianuarie 2021, vor putea fi urmărite pe pagina web (http://www.eminescuipotesti.ro/arhivaevenimente.htm) și pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/) ale Memorialului Ipotești.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.2 ° C
11.6 °
8.9 °
85 %
4.9kmh
100 %
Dum
15 °
lun
8 °
mar
3 °
mie
2 °
joi
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încep să fie prea populare trotinetele astea. Ori o fi serviciul de pază.

EDITORIAL

Faptul că nicio funcție de conducere din instituțiile statului român nu se ocupă decât cu pedigri politic este una din principalele cauze care duc...

EPIGRAMA ZILEI

Nu e nicicum uns de zei Ci cu multă alifie Pentru că bani frumușei Face când … nu scrie! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...