Program de educaţie media în licee

Două unităţi de învăţământ liceal din judeţul Botoşani, alături de alte licee din ţară vor fi incluse în Programul de educaţie media. La început de an, Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent propun unităților de învățământ liceal din România un program pilot de intervenție educațională în domeniul educației media (media literacy). Liceele sunt invitate să intre în competiție pentru a deveni școli-pilot-media și să transmită dosarul de candidatură către Inspectoratul Şcolar Județean unde școala este arondată, până miercuri, 20 ianuarie 2021.

Dosarul de candidatură va cuprinde:

  • scrisoare de intenție care să reflecte motivația unității de învățământ de a se implica în intervenția pilotată, punctele tari, oportunitățile și beneficiile pentru elevi
  • declarație asumată de conducerea unității de învățământ, de exprimare a disponibilității și a capacității de aplicare a intervenției pilotate (poate implica și acordul părinților, consiliului elevilor sau al altor actori din instituție)
  • declarație de angajament a minimum o treime (1/3) dintre profesorii de limba și literatura română și discipline conexe, eligibili pentru proiect, pentru participarea la activități în primul an de pilotare, urmând ca numărul acestora să crească pe durata de pilotare.

Două unităţi de învăţământ liceal selectate

Analiza candidaturilor va fi realizată în perioada 21 – 28 ianuarie la nivelul Inspectoratelor Şcolare. În perioada 29 ianuarie – 2 februarie, în baza selecției, Ministerul Educației și Cercetării avizează lista unităților de învățământ care vor funcționa cu statut de școală-pilot-media, în colaborare cu partenerul ONG. Vor fi selectate câte două unități de învățământ liceal din fiecare judeţ și 12 din municipiul București.

Potrivit reprezentanţilor CJI, constituie avantaj la selecție participarea anterioară a unităților de învățământ sau a cadrelor didactice la programe de educație media și funcționarea unității de învățământ liceal ca unitate de învățământ pedagogic.

Concepte de educaţie media vor fi introduse în activitatea curentă a profesorilor şi liceenilor

”Programul de educație media” este un demers strategic derulat de CJI, prin care concepte de educație media sunt introduse în activitatea curentă a profesorilor și elevilor de liceu, în urma unui amplu proces de instruire a profesorilor.

Obiectivul programului este ca în 2030 – cel puțin 30% (175.000) dintre elevii de liceu să înțeleagă rolul media într-o societate democratică, să distingă faptele de dezinformare și să interacționeze responsabil cu social media.

În cadrul programului vor fi formaţi, în trei etape, 600 de profesori de limba și literatura română. Totodată, 48.000 de elevi îşi vor dezvolta abilitățile necesare pentru a fi cetățeni informați, capabili să interacționeze critic și responsabil cu media, cu imunitate la efectele dezinformării. În acest an, 250 de profesori de limba şi literatura română şi discipline conexe vor participa la programul de formare acreditat. Profesorii şi elevii vor avea la dispoziţie o platformă online, care include funcții de formare, post-instruire și monitorizare/evaluare, pentru ca profesorii să își prezinte activitățile, să se conecteze și să primească feedback, precum și să acceseze resurse.

 

Deja ai votat!