Nou protest al sindicaliştilor din sănătate (video)

0

Sindicaliştii din cadrul Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Botoşani s-au adunată astăzi în faţa Prefecturii pentru a protesta. “Încercăm să demonstrăm guvernanţilor că ei greşesc prim modul în care acţionează în momentul de faţă şi desconsideră personalul medical. Aceste proteste pot escalada pentru că apare demotivarea salariatului. Acesta nu mai este motivat să meargă să-şi asume riscul din secţiile de Covid”, a declarat  Daniel Bulboacă, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Botoşani.

Acesta susţine că angajaţii din sistem fac tot felul de afecţiuni din cauza condiţiilor în care lucrează şi că tot ceea ce le cer autorităţilor este să respecte legea.

“Faptul că avem foarte mulţi colegi infectaţi relevă faptul că echipamentele de protecţie pe care le avem nu au calitatea necesară pentru a oferi protecţie salariaţilor. Dacă salariaţii din sănătate nu sunt protejaţi, automat nici pacienţii nu pot fi îngrijiţi cu un act medical de calitate”, a declarat Daniel Bulboacă, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Botoşani.

Cei aproximativ 70 de protestatari purtau măşti şi păstrau distanţa socială.

Aceştia  solicită adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19; respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie; creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022 şi anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG 226/2020; raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim; acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.

Totodată, sindicaliştii mai cer acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază; reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților; reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) pentru lucrătorii din sănătate, proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază.

 

Deja ai votat!
se încarcă...