Restrângeri de activitate în învăţământul botoşănean

Oficialii din educaţia botoşăneană lucrează în aceste zile la proiectul planului de şcolarizare pentru anul 2021- 2022. Proiectul trebuie trimis la jumătatea săptămânii viitoare la Ministerul Educaţiei spre avizare.

Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a declarat că la învăţământul primar şi gimnazial, spre deosebire de acest an şcolar, va fi o uşoară creştere a numărului de clase, având în vedere că pentru clasa pregătitoare şi clasa a V-a se aplică prevederea legală vizând numărul maxim al elevilor în clasă care trebuie să fie de 25.

Se anunţă o reducere a numărului de clase a IX-a

Problema mare o avem la clasa a IX-a liceu, unde trebuie să facem o reducere destul de drastică a claselor deoarece avem cu 1.100 de copii mai puţin faţă de ce am avut anul trecut la clasa a VIII-a. E prima generaţie care a făcut clasa pregătitoare, an în care nu a fost obligatorie înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi s-a creat acest decalaj de peste o mie de copii, decalaj care impune o reducere a numărului de clase a IX-a cu 37 – 40 de clase”, a explicat oficialul.

Gabriel Hârtie a adăugat că se iau toate măsurile în aşa fel încât să fie acoperită plaja de ofertă educaţională pentru toţi copiii, să fie rezolvate şi solicitările agenţilor economici în legătură cu clasele de învăţământ profesional. „Ne dorim să avem un impact cât mai mic în ceea ce priveşte restrângerile de activitate ale cadrelor didactice. Pentru că atunci când se reduce numărul de clase există riscul ca unele cadre să intre în restrângere de activitate. Este destul de complicat, dar tot planul de şcolarizare se raportează la numărul de elevi”, a mai spus Gabriel Hârtie.

„Sperăm să avem cât mai puţine restrângeri de activitate”

Practic, restrângerile de activitate în rândul cadrelor didactice titulare nu vor putea fi evitate. „Directorii de şcoli ştiau de acum un an, i-am anunţat în toate şedinţele. La rândul lor aveau obligaţia de a-şi anunţa colegii. Noi ştiam că vine această generaţie, tocmai în sensul de a fi mai atenţi cu angajările, pe ce perioadă se fac acestea şi aşa mai departe, ca să nu avem acum foarte mult de suferit. Sperăm să avem cât mai puţine restrângeri de activitate, dar depinde cum aşezăm acest plan de şcolarizare pentru a nu fi afectaţi mulţi colegi”, a concluzionat Gabriel Hârtie, adăugând că oferta de şcolarizare va include aceleaşi specializări, însă numărul de clase va fi diminuat.

Deja ai votat!