Noi promisiuni pentru cumpărarea Casei Ankele

0
Consilierii municipali botoşăneni au mai aprobat un proiect vizând Casa Ankele, însă până la cumpărarea acesteia vor mai trece, probabil, câţiva ani

Casa Ankele revine în atenţia edililor botoşăneni, la opt ani după ce s-a vorbit pentru prima dată despre cumpărarea de către municipalitate a acestui imobil. Primarul Cosmin Andrei a anunţat că va include bani în bugetul pe anul 2021 pentru expertizarea acestui imobil.

Voi pune bani în buget pentru expertizarea Casei Ankele, pentru a continua demersurile care s-au făcut în trecut pentru achiziţia acestui imobil emblematic pentru municipiul Botoşani. După expertizare, vom vedea dacă ajungem la un numitor comun cu proprietarii, pentru a cumpăra această clădire căreia să-i dăm o destinaţie în urma unei dezbateri publice largi cu toţi botoşănenii. Vom vedea care este destinaţia potrivită pentru acest imobil, după reabilitare, bineînţeles”, a declarat Cosmin Andrei.

Despre cumpărarea Casei Ankele se vorbeşte din 2013

Consilierii municipali şi-au dat avizul de principiu încă din anul 2013 pentru cumpărarea acestui imobil. În 2015, la solicitarea primăriei, Casa Ankele a fost evaluată la 465.714 de euro, echivalentul a 2,056 de milioane de lei. Proprietarul clădirii s-a arătat dispus să primească banii în cinci ani.

În toamna anului 2016, primarul Cătălin Flutur a anunţat că primăria va cumpăra Casa Ankele, iar acolo va fi mutată Poliţia Locală. Anunţul a fost foarte bine primit de către botoşănenii care susţin demersul de repunere în valoare a Centrului Istoric.

La finalul anului 2016, viceprimarul Marian Murariu a propus ca imobilul să fie expertizat. De atunci lucrurile s-au blocat, primarul Cătălin Flutur motivând că primăria nu poate să expertizeze cu bani de la bugetul local o clădire care nu-i aparţine.

Edilii bat recordul în privinţa procedurilor birocratice vizând Casa Ankele

În decembrie 2016, consilierii municipali au aprobat în principiu achiziţia imobilului Casa Ankele, după îndeplinirea a două condiţii, respectiv elaborarea unui raport de expertiză tehnică de către experţi autorizaţi şi cu experienţă în domeniu, prin care să se stabilească calitatea materialelor care alcătuiesc structura clădirii, prin efectuarea de analize de laborator, precum şi viabilitatea soluţiei de fundare a clădirii şi elaborarea unui raport de evaluare de către un evaluator atestat ANEVAR numai după efectuarea expertizei tehnice.

Pe 29 iulie 2019, Consiliul Local a aprobat hotărârea privind exercitarea dreptului de preemţiune privind cumpărarea Casei Ankele.

Anii au trecut iar cumpărarea Casei Ankele a rămas tot la stadiul de intenţie

În şedinţa din 29 mai 2020, aleşii locali au aprobat proiectul privind aprobarea încheierii unei promisiuni bilaterale de vânzare între municipalitate şi proprietarii Casei Ankele. Potrivit hotărârii, în promisiune se va menţiona expres că vânzătorul îşi menţine intenţia de a vinde imobilul, iar cumpărătorul se obligă să efectueze documentaţiile de expertiză tehnică şi de evaluare a valorii clădirii, iar după un termen de şase luni de la data predării documentaţiei să decidă asupra achiziţiei. Cătălin Fetcu, directorul Direcţiei de Dezvoltare Locală, a fost mandatat să perfecteze toate documentele necesare instituirii promisiunii, în faţa notarului sau a altor instituţii implicate în procedură.

 

Deja ai votat!
se încarcă...