marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTAstăzi este cea mai tristă zi din an

Astăzi este cea mai tristă zi din an

După unul dintre anii care s-a dovedit a fi unul dintre cei mai dificili din istoria recentă a omenirii, din cauza pandemiei de Covid, astăzi urmează cea mai deprimantă zi din acest an.

Restricțiile de tot felul impuse pe aproape tot parcursul anului trecut au avut un impact negativ asupra sănătății mintale a oamenilor. La toate acestea se adaugă şi trecerea în noul an mai mult cu reţinere şi teamă de ce va urma.

A treia luni din ianuarie- cea mai deprimantă zi din an

Luni, 18 ianuarie, este cea mai tristă zi din 2021. „Blue Monday” sau „Lunea albastră” este cunoscută drept cea mai deprimantă zi din an. A treia luni din ianuarie „adună” o serie de factori care o fac să fie atât de neplăcută: frig, datorii adunate în urma sărbătorilor de iarnă și rezoluții neîndeplinite.

Mulți cred că în spatele acestei zile numită „Lunea albastră” ar fi dovezi științifice, însă cert este că luna ianuarie, per total, este una în care cazurile de depresie le concurează la număr pe cele din decembrie, cele mai aglomerate luni din an din acest punct de vedere.

Teorie despre „Blue Monday” apărută în 2005

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului, după ce a observat o creştere a prezentărilor din această perioadă.
„În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul abuziv de alcool, alimente de tot felul, dar și de dulciuri din luna decembrie, dar nu numai. Din perioada de izolare în care s-a tot stat, fără prea multe contacte sociale. Finanţele personale sunt aproape de cota de avarie din cauza cumpărăturilor de Crăciun. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va crește considerabil, iar nivelurile de vitamină D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare”, a precizat un psiholog din cadrul unui cabinet privat botoşănean.

Potrivit celor care împărtăşesc aceste idei, există și o formulă de calcul empiric pentru determinarea acestei zile speciale. Astfel, formula de calcul ține cont de mai multe variabile, cum ar fi condițiile meteorologice adunate cu nivelul datoriilor acumulate minus salariul lunar, totul înmulţit cu numărul de zile care au trecut după Crăciun, totul împărţit la numărul de zile care au trecut după încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an și nivelul scăzut de motivație.

Lumina naturală asigură buna dispoziţie

Totuşi, pentru a ne ajuta să trecem peste Lunea Albastră sau peste oricare altă zi „albastră” din cursul acestui an, psihologii au câteva recomandări. „Nu ignoraţi importanţa luminii naturale, care ajută la stabilizarea nivelului de serotonină din organism şi duce la creşterea nivelului de endorfine, hormoni care ne asigură buna dispoziţie. Cel puţin zece minute pe zi ar trebui să le petrecem afară, în aer liber, indiferent cât de frig ar fi. La fel de important este şi somnul, un organism odihnit fiind mai puţin predispus la depresie”, mai spune psihologul botoşănean.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...