Demersuri pentru preluarea a două clădiri de la Ministerul Sănătăţii

0

Municipalitatea botoşăneană a reluat demersurile vizând preluarea a două clădiri emblematice pentru oraş, dar care sunt nefolosite de câţiva ani. „Clădirile monument istoric au reprezentat şi reprezintă o prioritate pentru mandatul meu. În acest sens, am trimis către autorităţile centrale o solicitare pentru a primi două clădiri monument istoric de pe strada Mihail Kogălniceanu, fostul sediul al Casei de Asigurări de Sănătate şi fostul sediu al Direcţiei de Sănătate Publică, de pe strada Marchian. Consider că menirea administraţiei este să-şi sporească patrimoniul, nu să-l diminueze”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, cele două clădiri au mai fost solicitate şi în trecut de la Ministerul Sănătăţii. În primăvara anului 2017, Cosmin Andrei şi deputatul Tamara Ciofu au făcut demersuri pentru ca primăria să le preia cu titlu gratuit de la minister. Demersul s-a soldat cu un refuz, oficialii ministerului anunţând că aceste două imobile vor fi reabilitate cu fonduri europene, însă nu s-a mai făcut nimic pentru a le repune în valoare.

Cele două clădiri „se sting” sub ochii botoşănenilor

Fostele sedii ale Direcţiei de Sănătate Publică şi Casei de Sănătate au fost abandonate şi se deteriorează cu trecerea timpului. Mulţi botoşăneni sunt de părere că nereabilitarea acestor clădiri reprezintă o lipsă de respect faţă de înaintaşii noştri.

Potrivit legii, clădirile istorice nu pot fi demolate sau modificate fără autorizaţie. Pornind de la procedurile stufoase pentru autorizarea lucrărilor şi fondurile necesare, de ordinul sutelor de mii de euro, unii proprietari aşteaptă demolarea imobilelor, pentru a putea valorifica terenul. Alţii, mizând pe starea clădirilor, fac solicitări pentru scoaterea acestora din lista monumentelor istorice. Asta, în condiţiile în care statul nu acordă sprijin pentru renovarea clădirilor. Acesta este şi motivul pentru care autorităţile locale se feresc să-i sancţioneze pe proprietarii de clădiri monument lăsate în paragină.

Deja ai votat!
se încarcă...