Locuințe amenințate de flăcări

Au vrut să-şi încălzească locuinţele şi au făcut focul în sobe, dar au trebuit să ceară ajutorul pompierilor pentru a-și salva casele. Asta au pățit câteva familii din județ, care la intrarea în sezonul rece nu s-au asigurat că locuințele au coşurile de fum curăţate de funingine, reparate sau protejate termic faţă de materialele combustibile din care sunt construite acoperişurile, tavanele sau pereţii caselor.

Foc oprit de intervenţia rapidă a pompierilor

Din acest motiv, atunci când au încins sobele, căldura radiată sau scânteile sărite din coşurile de fum ca urmare a arderii funinginii au aprins, în ultimele trei zile, materialele combustibile (grinzi, bârne, astereala) ale acoperişurilor a nu mai puţin de cinci locuinţe din Corni, Pomârla, Botoșani, Coțușca și Hudești. Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca flăcările să nu se extindă și la bunurile din interior. Alte două locuințe din Mileanca și Știubieni au fost aprinse de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

„Evenimentele puteau fi prevenite dacă proprietarii caselor și-ar fi verificat, reparat, izolat termic și curăţat periodic coşurilor de evacuare a fumului. Incendiile de la Mileanca și Știubieni nu s-ar fi produs, dacă ar fi ținut cont de măsurile minime de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor cu sau fără acumulare de căldură și ar fi montat/amplasat, în fața ușiței de alimentare a sobei, o tăvă sau o tablă metalică având dimensiunile de 70×50 cm, pentru a proteja pardoseala combustibilă”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

ISU îndeamnă la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor

În acest context, pompierii reamintesc faptul că, până miercuri, județul Botoșani se află sub informare meteorologică de ger. „Asigurarea confortului termic în locuințe este prioritatea fiecăruia dintre noi. Vă sfătuim să aveți grijă și să respectați regulile şi măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor la folosirea mijloacelor de încălzire locală”, se mai arată în comunicatul ISU.

Pe lângă sfaturile enumerate mai sus, pompierii recomandă:

✔nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

✔ nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

✔ stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa sau înainte de a adormi;

✔ verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice;

✔ decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

✔ nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Deja ai votat!