Totemuri digitale la Memorialul Ipotești

Pe 19 august 2020, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu anunța intenția unei familii din Australia, Liana și George Bucea, de a sponsoriza modernizarea Muzeului „Mihai Eminescu”. Ajutorul anunţat consta în: iluminat muzeu (trei săli), totemuri digitale cu PC integrat, touchscreen, software dedicat și instalare, antene pentru optimizarea semnalului WiFi și instalare.

Potrivit celor precizate de Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti, familia Bucea a dorit să continue, în acest fel, un proiect al fiului lor decedat prematur, Tudor Antoniu, specialist IT, pasionat de Eminescu. Tudor Antoniu a fondat în Sydney – Australia, Asociația „Eminescu Cultural Association”. Asociația a avut ca obiectiv organizarea şi promovarea de evenimente culturale care să atragă şi să servească comunitatea română din Sydney şi, totodată, să creeze un dialog şi să informeze australienii despre obiceiurile, tradiţiile şi cultura românească. Evenimentul principal organizat, pe lângă expoziţii de pictură, lansări de carte, concerte ale artiştilor români şi alte activităţi, a fost Festivalul „Mihail Eminescu” (2009 – 2014), festival bilingv, român-englez. Datorită asociației, comunitatea română din Australia a avut ocazia să-l sărbătorească pe Eminescu, să informeze publicul australian vorbitor de limbă engleză despre tradiţia culturală şi poetică a României.

Aparatura a fost deja instalată la Memorialul Ipoteşti

După urmarea tuturor procedurilor de aprobare și achiziționare, în ajunul Zilei Culturii Naționale, aparatura a fost instalată în obiectivele din incinta Memorialului Ipotești, iar în trei săli ale muzeului a fost înlocuit sistemul de iluminare.

Din 15 ianuarie, vizitatorii Memorialului pot folosi mijloacele IT instalate în Casa memorială și în muzeul tematic, pentru a se informa despre familia Eminovici, despre biografia și opera eminesciană. Un totem digital, instalat în amfiteatrul <Laurențiu Ulici>, va facilita realizarea online a proiectelor Memorialului Ipotești. Mulțumim și pe această cale familiei Liana și George Bucea pentru susținerea Memorialului Ipotești„, a declarat Ala Sainenco.

Deja ai votat!