Om de afaceri din Botoșani dat în urmărire internațională

Omul de afaceri botoșănean Sorin Gabriel Strutinsky, prietenul în afaceri al fostului primar de Constanța Radu Mazăre, a fost dat în urmărire internațională. Condamnat în iulie 2020 la 10 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență și luare și dare de mită, botoșăneanul este de negăsit de mai bine de o jumătate de an. Din acest motiv, polițiștii l-au dat în consemn și au solicitat emiterea pe numele lui a unui mandat european de arestare.

Potrivit unor informații neoficiale, Sorin Gabriel Strutinsky ar fi plecat din țară prin punctul de frontieră Vama Veche, cu câteva zile înainte ca instanța să se pronunțe definitiv, el având și cetățenie israeliană.

Firma „Tutun şi Ziare” din Botoşani, executată silit de Fisc

Născut la Botoșani, Sorin Gabriel Strutinsky, acum în vârstă de 53 de ani, s-a mutat în județul Constanța, unde a intrat în tot felul de afaceri, el deținând mai multe societăți comerciale prin care derula afaceri începând cu energie electrică, transporturi pe apă, dar și difuzare de presă. De altfel, el a avut și o societate în Botoșani, Tutun și Ziare SRL, care a dat însă faliment, Fiscul încercând să-l execute silit pentru datoriile de aici.

Sume de bani pretinse pentru diferite contracte de executare lucrări

Sorin Gabriel Strutinsky a fost condamnat la 10 ani și 8 luni după ce a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2013, omul de afaceri ar fi pretins şi primit sume de bani, de la reprezentantul unei companii de construcții hidrotehnice, care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa cu promisiunea că, în schimbul a 10% din contravaloarea facturilor fiscale, îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât firma în cauză să primească la timp banii stipulaţi în contracte. În baza acestei înțelegeri, Strutinsky ar fi primit diverse sume de bani, banii fiind virați în conturile bancare a cinci firme indicate de el, fiind vorba de milioane de lei și aproape 2 milioane de euro.

În data de 5 februarie 2015, Sorin Gabriel Strutinsky a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar ulterior a fost trimis în judecată. Procesul s-a judecat în primă fază la Tribunalul Constanța, iar sentința definitivă a fost pronunțată de Curtea de Apel Constanța.

 

Deja ai votat!