Pensionari în agricultură, viață în mizerie

Pensiile agricultorilor din Botoșani acordate de stat după o viață de muncă prin CAP-uri și IAS-uri sunt la nivelul prețului unei căruțe de lemne.

Potrivit datelor centralizate de Casa de Pensii, în Botoșani trăiesc peste 13.500 de pensionari din agricultură care primesc circa 650 de lei pe lună. Spre comparație, o tonă de lemn de fag costă 420-450 lei, iar pentru încălzirea unei locuințe pe timp de iarnă, cu o singură sobă, sunt necesare cel puțin 5 tone de lemne. Așadar, pensia pe aproape jumătate de an se duce doar pentru lemnele de foc, dacă acestea sunt cumpărate legal. Cei mai săraci sunt circa 5.500 de botoșăneni din rural a căror pensie medie este de 605 lei.

Pensionarii anticipat, pensii aproape duble față de cei la termen

Paradoxal, cele mai mari pensii din Botoșani le au cei care s-au pensionat anticipat. Sunt 205 astfel de pensionari, iar pensia lor medie este de 2.005 lei, cu peste 75% mai mult decât pensia medie la nivelul județului. În cazul acestor pensionari, trebuie să ținem cont de faptul că au fost penalizați pentru pensionarea anticipată și, la atingerea vârstei de pensionare, pensiile lor vor crește pentru că va fi eliminată penalizarea.

Potrivit legii, se pot pensiona anticipat cei care au îndeplinit stagiul de cotizare de 35 de ani și mai au cel mult cinci ani până la vârsta de pensionare (de 63 de ani la femei și 65 de ani la bărbați). Pentru că au cerut pensionarea la o vârstă mai tânără decât cea standard, statul a impus o penalizare care se raportează la numărul de luni cu care s-a ieșit mai repede la pensie.

Deja ai votat!