Suspiciuni de virus mutant la Havârna (video)

În ziua în care rata de infectare în comuna Havârna a cunoscut un nou record nedorit, autorităţile sanitare iau în calcul o nouă ipoteză, extrem de periculoasă.

Din cauza numărului mare de infectări şi a răspândirii rapide, autorităţile iau tot mai serios în calcul posibilitatea existenţei noii tulpini de Covid la Havârna. Deşi niciunul dintre cei testaţi pozitiv nu are istoric de călătorie în afara ţării în ultima perioadă, rezultatele testelor prelucrate în laborator sunt diferite de cele de până acum. Mai exact, încărcătura virală a probelor prelevate de la mai mulţi locuitori este mult mai mare decât până acum. Din acest motiv, s-a luat decizia ca o serie de probe să fie trimise la un laborator specializat pentru a se face secvenţierea genetică a virusului şi a se stabili dacă este sau nu vorba despre noua tulpină.

Între timp, numărul de persoane pozitive în Havârna a ajuns la 55. „Într-un interval de 48 de ore a avut loc o creştere cu 11 cazuri noi. Pentru că măsurile de distanţare şi protecţie nu au fost respectate, chiar şi în ciuda controalelor şi amenzilor date de structurile MAI, s-a luat decizia carantinări localităţii Havârna”, a spus medicul Monica Adăscăliţei.

Dintre cei 55 de localnici pozitivi, nu mai puţin de 50 sunt din localitatea Havârna, iar ceilalţi din satele limitrofe.

Ambulanţe chemate zilnic pentru testări

Ambulanţele de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă sunt chemate zilnic în comună pentru a testa noi persoane suspecte de a fi infectate cu noul coronavirus, motiv pentru care se aşteaptă să apară şi mai multe confirmări în perioada următoare.

 

Cea mai ridicată rată din judeţ se înregistrează în prezent în comuna Havârna, care a ajuns la 12,78. De altfel, aceasta este singura localitate carantinată din județ, ca urmare a unei decizii adoptate miercuri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
De asemenea, comuna Rădăuți Prut a avansat la o incidență de 3,72, Corni prezintă un indice de 3,33, iar în Știubieni, de 3,30.

Municipiul Botoșani prezintă o rată de 2,10. La nivel județean, se atinge o incidență de 1,52.

Botoşănean răpus de boală

Alți 51 de botoșăneni au fost diagnosticați cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, conform statisticii DSP. În acest interval temporal, s-a raportat și un deces în rândul infectaților, fiind vorba despre un bărbat de 70 de ani din Curtești, care suferea și de alte afecțiuni.
Numărul total al persoanelor infectate de la începutul pandemiei a ajuns la 9.750. În prezent mai sunt active 707 cazuri, în timp ce 8.475 de botoşăneni au fost deja vindecaţi, iar 388 au pierdut, din păcate, lupta cu boala.

La nivel naţional, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 2.901 cazuri noi de Covid-19, din 31.294 de teste efectuate, PCR și teste rapide. Rata de pozitivare este de 9,2%. În acelaşi interval alți 90 de români au murit după ce s-au infectat cu coronavirus, iar la terapie intensivă numărul pacienţilor a scăzut la 989.

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 721.513 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea 666.001 s-au vindecat, iar 18.105 au decedat.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.687.

 

Deja ai votat!