vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTTată fictiv timp de un deceniu pentru o fetiță. Instanța încearcă să...

Tată fictiv timp de un deceniu pentru o fetiță. Instanța încearcă să facă lumină

Caz halucinant petrecut în județ, unde un bărbat a ținut morțiș să apară în certificatul de naștere al unei fete, deși era evident că nu el este tatăl biologic. Adusă la exasperare, fosta soție, care a conceput copilul cu un alt bărbat, a apelat la instanța de judecată încercând să găsească o soluţie pentru a stinge divergentul. Asta pentru că, atâta timp cât bărbatul figura în certificatul de naștere al fetei, acesta trebuia să fie consultat în orice chestiune privind tutela copilului.

Test de paternitate cerut de instanţă

Pentru a pune capăt acestei situații, magistrații l-au obligat pe bărbat să se supună unui test de paternitate și, în baza analizelor ADN, l-au radiat pe bărbat din documente, trecând în dreptul tatălui numele real al tatălui biologic. Doar că botoșăneanul nu a renunțat la bătălie și continuă procesul întrucât magistrații l-au obligat la plata a 50% din costul expertizei ADN privind stabilirea paternității, lucru cu care el nu este de acord.

Povestea își are începutul în octombrie 2006, într-o comună din județ, când Ovidiu și Daniela s-au căsătorit. Doar că iubirea lor s-a stins repede, iar un an mai târziu cei doi s-au separat. Fiecare a început câte o relație nouă – Ovidiu în Italia, unde plecase la muncă, iar Daniela cu un alt botoșănean. Au făcut greșeala și nu au divorțat imediat. Abia în 2009, când a realizat că a rămas însărcinată, Daniela a deschis acțiune de divorț, încercând să rupă definitiv relația cu Ovidiu înainte de venirea pe lume a bebelușului. Doar că nu a fost să fie. Asta pentru că sentința de divorț a rămas definitivă după nașterea fetiței. Prin urmare, când s-a mers la Starea Civilă pentru înregistrarea nașterii fetei, în dreptul tatălui a fost trecut Ovidiu, care în documente încă mai figura ca soț, întrucât căsnicia nu fusese desființată oficial.

Fostul soţ a refuzat expertiza care costa 3.000 de lei

Ulterior, încercând să rezolve problema, Daniela a deschis o acțiune în instanță pentru a dovedi că nu Ovidiu este tatăl fetei, ci concubinul ei. Fostul soț s-a prezentat la proces, a acceptat expertiza ADN pentru stabilirea paternității, doar că atunci când a trebuit să meargă la Medicina Legală pentru recoltarea probelor ADN el nu s-a mai prezentat întrucât a aflat că trebuie să plătească expertiza, care costa peste 3.000 de lei.

Prin urmare, dosarul din instanță a fost închis. După această poveste, timp de un deceniu, Ovidiu, care s-a simțit păcălit în primul proces atâta timp cât el trebuia să plătească oalele sparte, s-a încăpățânat să figureze în continuare ca tată al minorei, deși nu văzuse copilul decât de câteva ori în 10 ani, când fetița era mică, iar cea pe care o considera fiică nu îl recunoștea drept tată.

Bărbat radiat din actul de naştere al copilei

Cum fata a crescut, iar situațiile în care este necesară semnătura ambilor părinți s-au înmulțit (școală, emitere pașaport, ieșiri din țară etc.), Daniela a solicitat din nou sprijinul instanței pentru a-l șterge pe Ovidiu din certificatul de naștere al fetei. Procesul a avut loc la Judecătoria Botoșani și a fost cât pe ce ca instanța să respingă cauza invocând autoritatea de lucru judecat, având în vedere cererea anterioară. Ce a răsturnat situația a fost intervenția fetei, care în curând va împlini 11 ani.

Aceasta s-a alăturat mamei și a arătat că Ovidiu nu este nicidecum tatăl ei și a cerut judecătorilor decăderea acestuia din drepturile părintești. Prin urmare, instanța l-a obligat pe Ovidiu să se supună expertizei ADN, iar în baza rezultatelor l-a radiat pe bărbat din actul de naștere al fetei. Asta pentru că experiza medico-legală a consfințit că Ovidiu nu este tatăl biologic al minorei, ceea ce era mai mult decât evident atâta timp cât el și Daniela se separaseră din 2007 și nu mai avuseseră relații cu doi ani înainte de nașterea fetei. Doar că la finalul procesului, judecătorii l-au obligat pe bărbat să plătească jumătate din costul expertizei ADN.

Război arbitrat de magistraţii Tribunalului Botoşani

Paradoxal este că deși Ovidiu admite că nu este tatăl fetei, el a formulat apel, considerând că întregul cost al expertizei ADN ar trebui să-l suporte Daniela, care ar fi generat situația. Prin urmare, războiul dintre cei doi va fi „arbitrat” de magistrații Tribunalul Botoșani, care vor trebui să dea verdictul final. Interesant este că și Daniela a „plusat” în acest proces, cerând instanței să-l oblige pe Ovidiu să plătească pensie alimentară fetei pentru toți cei 10 ani în care a ținut morțiș să figureze ca tată în certificatul de naștere al copilei. Doar că cererea ei a fost respinsă de judecători.

În războiul dintre cei doi, singura persoană care are de suferit este însă fetița, care a ajuns să fie purtată și ea pe drumuri și prin instanțe pentru a avea un tată adevărat. În schimb, Ovidiu are deja o viață nouă în Italia, unde s-a recăsătorit și are un copil rezultat din noua relație.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...