Zeci de proiecte aprobate la foc automat de consilierii judeţeni

După aproape un an de pandemie, consilierii județeni s-au întrunit joi în prima ședință față în față. Cu măști pe față şi scaune pe care scria „nu” între ei, pentru a păstra distanța de cel puțin 1,5 metri, toți cei 33 de consilieri au răspuns convocatorului. Ședința a fost deschisă de președinta Doina Federovici, care a solicitat intonarea imnului național și a imnului Uniunii Europene.

După acest moment festiv, a urmat un altul. Liberalul Tiberiu Leonard Nichiteanu a depus jurământul de consilier județean, el ocupând locul lăsat vacant prin demisia lui Valerian Andrieș. În total, consilierii au avut de aprobat 45 de proiecte de hotărâre, iar ședința s-a întins pe mai bine de două ore.

Negocierile, doar în culise și în comisii

Pe ordinea de zi au fost 26 de proiecte care vizau numirea unor reprezentanți ai CJ în consiliile administrative ale instituțiilor aflate în subordine sau în coordonare. Pentru a se evita discuțiile în contradictoriu și disputele politice în ședința CJ, reprezentanții partidelor au negociat între ei, dar și în comisiile de specialitate, astfel încât votul din plen a fost doar o formalitate.

Trebuie menționat că cele 45 de proiecte supuse la vot nu au primit niciun vot împotrivă, grupul liberalilor abținându-se în câteva situații. Astfel, la votul privind acordarea unui mandat special reprezentantului în Ecoproces, vot care, practic, duce la creșterea prețului la gunoiul menajer, grupul PNL s-a abținut.

Liderul de grup, Viorel Iliuță, s-a arătat nemulțumit că gradul de colectare a gunoiului este mic, de circa 9% din totalul deșeurilor reciclabile. Directorul Ecoproces, Ovidiu Aparaschivei, a replicat susținând că gradul de colectare a crescut de la 1% anul trecut la 9% în prezent.

Doar abțineri, fără voturi „împotrivă”

Consilierii au aprobat fără rezerve propunerea de punctaje de departajare pentru repartizarea a 20 de locuințe ANL pentru medici, argumentul fiind acela că se dorește angajarea a 15 medici la Spitalul Județean, iar oferirea unei locuințe în chirie ar atrage absolvenții de Rezidențiat spre Botoșani.

De asemenea, a fost aprobată și propunerea de repartizare a unor sume defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale, dar această hotărâre va fi revizuită după apariția Bugetului de Stat, când se va ști cu certitudine și care sunt sumele ce vor reveni județului. Grupul PNL a propus ca primăriile care întocmesc proiecte de dezvoltare și au nevoie de cofinanțare să primească bani suplimentari.

La capitolul „interpelări” a existat o singură solicitare, din partea Mirelei Saucă. Aceasta i-a cerut președintei CJ, Doina Federovici, să-i transmită un document privind prioritățile pe anul 2021, „nu sub formă de eseu, ci punctual, concis”.

Deja ai votat!