sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTUn agresor sexual cere o pedeapsă mai blândă

Un agresor sexual cere o pedeapsă mai blândă

Temutul violator botoșănean Zeno Irinel Havîrneanu, condamnat în decembrie 2020 la 20 de ani de detenție după ce a abuzat sexual o copilă în vârstă de 12 ani din municipiul Suceava, încearcă să obțină o pedeapsă mai blândă din partea magistraților. Considerând condamnarea prea aspră, el a contestat sentința Judecătoriei Suceava prin care a fost trimis din nou în pușcărie, cazul urmând să fie analizat și de Curtea de Apel Suceava. Motivul invocat de el – a recunoscut în totalitate faptele comise, iar limitele de pedeapsă ar fi trebuit reduse. Care va fi verdictul instanței este greu de spus. Cert este că botoșăneanul a fost trimis în judecată în urmă cu două săptămâni și pentru furt calificat, victimele sale fiind patru femei.

Din sala de judecată, în căutarea unei noi victime

Agresiunea sexuală a fost comisă vara trecută, în municipiul Suceava. Pe 10 iulie 2020, după ce a părăsit sala de judecată a Curții de Apel Suceava unde se analiza recunoașterea unei pedepse de 10 ani primită din partea Tribunalului din Cagliari Italia, pentru un viol comis în peninsulă în noiembrie 2007, Zeno Irinel Havîrneanu a început să cutreiere străzile municipiului. A pus ochii pe două fetițe care intraseră într-un bloc de pe strada Mărășești și care intenționau să urce cu liftul. Fetele s-au speriat de el și au ieșit imediat preferând să urce pe scări.

Dar individul a coborât la etajul III și s-a luat după ele. S-a interesat mai apoi la vecini de rudele copilei care intrase în apartament pentru a-și lua pisica, și, cum fata coborâse în părculeț, s-a dus glonț la ea susținând că trebuie să verifice apometrele. Fata a vrut să-și sune părinții, dar individul a determinat-o să meargă în apartament, unde a abuzat-o sexual – a mângâiat-o, a sărutat-o, a pus-o să se dezbrace și apoi s-a masturbat în fața ei. Totul a durat aproape o jumătate de oră, însă la plecare fata a reușit să-i facă două fotografii cu telefonul mobil. Gestul a fost observat de violator, care s-a întors spre aceasta și a amenințat-o că, dacă va povesti cuiva incidentul, o va omorî. Imediat ce botoșăneanul s-a făcut nevăzut fata și-a sunat părinții, iar cazul a ajuns în atenția polițiștilor suceveni.

Agresiune sexuală pusă pe seama pornirilor instinctuale

Investigațiile au durat mai multe zile, iar anchetatorii au reușit să-i refacă întregul traseu parcurs de Irinel Havîrneanu în acea zi, din sala de judecată până în zona în care a avut loc agresiunea, dar și după comiterea faptei, totul pe baza înregistrărilor video făcute cu ajutorul camerelor de supraveghere de la instituțiile publice și obiectivele economice din Suceava. Doar că botoșăneanul a fost capturat abia pe 30 iulie, el fiind cazat la o pensiune turistică din municipiul Iași.

Reținut, el a refuzat inițial să facă declarații, după care a cerut să fie audiat recunoscând că a intrat în apartament cu intenția de a sustrage bunuri din interior, însă odată ce a ajuns în dormitor, a comis agresiunea sexuală din cauza pornirilor sale instinctuale, după care, conștientizând cele petrecute, a plecat din locuință. Arestat și trimis în judecată, el a recunoscut și în instanță toate cele întâmplate. În urma procesului, botoșăneanul a primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru agresiune sexuală, un an pentru corupere sexuală a minorilor și 2 ani pentru violare de domiciliu, care au fost contopite rezultând în final pedeapsa totală de 10 ani de detenție.

Pedeapsă finală: 20 de ani de închisoare

În schimb, judecătorii suceveni au constatat că infracțiunile comise în județul vecin au fost săvârșite în stare de recidivă postcondamnatorie, raportat la pedeapsa de 10 ani închisoare pronunțată de Tribunalul din Cagliari. Prin urmare, instanța a dispus adăugarea acestei condamnări la cea pentru agresiunea sexuală de la Suceava, Zeno Irinel Havîrneanu alegânu-se în final cu o pedeapsă rezultantă de 20 de ani de închisoare.

Interesant este însă un alt aspect. În momentul în care a fost capturat, asupra lui au fost găsiți și 14.687 lei, bani care au fost indisponibilizați. Mai ales că prin sentința de condamnare a Judecătoriei Suceava Zeno Irinel Havîrneanu a fost obligat și la plata unor daune morale față de victima sa minoră în valoare de 40.000 de euro.

Violuri comise în Italia și Anglia

Istoricul infracţional al lui Havîrneanu a început în 2006, când, eliberat din penitenciar, a urcat la volanul unei maşini, deşi nu avea permis de conducere, şi a fost prins de poliţişti. Ca să nu ajungă iar în puşcărie, bărbatul a fugit Italia, unde a violat o tânără. A fost arestat, dar în momentul în care judecătorii au dispus eliberarea, el a fugit în Marea Britanie, unde a violat o altă femeie, agresiune soldată cu decesul victimei. Arestat și condamnat, el a stat închis în Anglia în perioada 2008 – 2016.

În tot acest timp, el a figurat în urmărire internațională, fiind emise două mandate europene pe numele său, unul din partea autorităților italiene, iar celălalt din partea autorităților române. Asta pentru că procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au aflat că, înainte de a fugi în Italia, Zeno Irinel Havîrneanu făcuse parte și dintr-o grupare de traficanți de persoane. Transferat în 2016 în România, printr-un decret al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Zeno irinel Havîrneanu a fost condamnat la trei ani de detenție și a fost eliberat condiționat la începutul lui 2020.

Atunci, el urma să fie extrădat în Italia pentru a executa pedeapsa dictată de Tribunalul din Cagliari. În acest sens, el chiar fusese arestat în Timișoara, în februarie 2020, doar că, pe fondul pandemiei de coronavirus, autoritățile italiene nu l-au mai preluat și au cerut ca acesta să execute pedeapsa în România. Doar că pentru acest lucru era nevoie de un alt proces, iar Zeno Irinel Havîrneanu a fost eliberat de sub puterea mandatului european emis de italieni. Acest lucru a fost speculat la maxim de botoșănean care, văzându-se din nou în libertate, a comis agresiunea sexuală din Suceava.

Viață petrecută în închisori

Acum în vârstă de 46 de ani, Zeno Irinel Havîrneanu speră să obțină și recunoașterea sentinței de condamnare din Marea Britanie, pentru a cere contopirea tuturor pedepselor în speranța că anii de detenție executați în Anglia vor fi scăzuți din pedeapsa rezultantă, iar el va reuși să iasă mai repede din penitenciar. Cert este că de când a fugit în Italia, botoșăneanul a stat mai mult prin închisori, el reușind în acest timp să pună pe urmele sale autoritățile din trei state diferite – România, Italia și Anglia.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...