joi, octombrie 6, 2022
AcasăLocalBustul lui IC Brătianu, mutat într-o magazie a Primăriei Botoşani

Bustul lui IC Brătianu, mutat într-o magazie a Primăriei Botoşani

Răfuiala din deliberativul local de la bustul lui IC Brătianu a intrat într-o nouă etapă. Bustul primului preşedinte al Partidului Naţional Liberal, personalitate care a contribuit la făurirea României Mari, bust care se afla din martie 2019 pe holul Primăriei Botoşani, lângă biroul primarului, a fost mutat într-o magazie a instituţiei. Decizia a fost criticată de consilierul municipal liberal Maricel Maxim, cel care a avut iniţiativa de a comanda acest bust.

E un gest urât, josnic. Dacă cineva avea de luat o asemenea hotărâre, mă aşteptam să mă fi contactat şi să-mi fi spus că nu e binevenit bustul lui IC Brătianu în primărie. Pur şi simplu am înţeles că l-au luat şi l-au dus într-o magazie. De la primărie mi s-a spus că a fost ridicat de săptămâna trecută şi dus în magazie. E păcat că cei din conducerea actuală a primăriei nu înţeleg că era vorba despre o personalitate a istoriei României, nu neapărat a unui partid politic. Chiar dacă a fost primul preşedinte al PNL, IC Brătianu a pus bazele dezvoltării României Moderne”, a spus Maricel Maxim. Consilierul liberal s-a declarat dezamăgit de modul în care s-a acţionat, adăugând că actuala conducere a primăriei, probabil şi-ar fi dorit „un bust al lui Ion Iliescu sau Dragnea”.

Cei de la PSD nu au înţeles nici gestul meu, nici personalitatea lui IC Brătianu. Nu-mi rămâne decât să văd unde este bustul, pentru că este păcat să rămână într-un depozit plin de praf şi să îl instalez într-un loc public, eventual la sediul PNL”, a concluzionat Maricel Maxim.

Demersuri începute în Anul Centenar

Maricel Maxim a început demersurile vizând amplasarea statuii în Parcul Junior, în anul 2018, An Centenar. De fiecare dată proiectul a fost respins de către consilierii municipali social democraţi, fără însă ca aceştia să-şi motiveze votul. „Nu pot să cred că cineva în România, în An Centenar, poate să respingă un proiect de amplasare a bustului unei personalităţi care a contribuit la făurirea României Mari”, declara atunci  Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură.

În martie 2019, după ce iniţiativa a fost respinsă pentru a opta oară în CL, primarul Cătălin Flutur a decis ca bustul să fie pus pe holul primăriei, lângă biroul său.

Bustul comandat de Maricel Maxim a fost realizat de profesorul Dorel Constantinică şi a costat 1500 de euro.

„Bustul este într-o magazie la primărie”

Primarul Cosmin Andrei a precizat că „bustul este într-o magazie la primărie”. „Bustul este în sediul primăriei, este foarte bine păstrat şi căutăm o destinaţie potrivită pentru că în faţa biroului meu era nepotrivit cu plăcuţa pe care a pus-o domnul Flutur, cu aspecte eminamente politice. Pentru că nu a scris că a fost primul ministru al României, ci că a fost membru fondator al PNL, un pic nepotrivit pentru Primăria Botoşani. Dar asta nu înseamnă că nu putem discuta despre punerea acestui bust în valoare”, a mai spus Cosmin Andrei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
12.7 °
9.4 °
71 %
1.7kmh
100 %
joi
21 °
vin
20 °
sâm
21 °
Dum
17 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La începutul meciului erau semne bune, dar nu a fost să fie.

EDITORIAL

Oameni cu căștile pe urechi, scriind mesaje sau vorbind preocupați la telefon - aceasta este imaginea nelipsită de pe aproape orice trecere de pietoni...

GÂNDUL ZILEI

Dotați cu un har divin, Ei la bară, fac minuni. Nu transformă apa-n vin Ci adevăru-n minciuni! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...