Elevii se întorc la şcoală – situaţia pe comune (video)

După aproape trei luni de şcoală online elevii se întorc în bănci. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că elevii se vor întoarce, începând de luni, la şcoală. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe ce a avut loc la Palatul Cotroceni, iar copiii vor merge la școală în funcţie de rata de incidență din localitate.

La ședință au participat premierul Florin Cîțu, dar și șeful DSU Raed Arafat și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol.
„Nu suntem singuri în Europa și ne-am uitat în jur să vedem ce fac alții. Marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. În majoritatea statelor sunt deschise sau vor fi deschise. Doar în trei state nu se deschid școlile. În consecință am decis ca începând de luni majoritatea copiilor să meargă fizic la școală. Evident, trebuie să respectăm și să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte pentru că ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure”, a declarat Iohannis.

Decizii luate la nivel local

Concret, se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. Astfel, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se pot redeschide fizic, iar copiii să meargă la școală.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă, în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.

În cazul în care localitatea este în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Municipiul Botoşani se încadrează în scenariul galben

„Așteptăm ordinul Ministrului Educației pentru a vedea procedura și modalitățile în care va începe școala. Probabil vor fi cele trei scenarii. Sunt puține localități care depășesc incidența de 3 la mie”, a precizat prefectul Dan Nechifor.
Potrivit ultimelor informații, municipiul Botoșani se încadrează în scenariul galben. O decizie finală va fi luată, însă, după apariția ordinului de ministru, după ce va fi consultat şi DSP şi Inspectoratul Şcolar.
„Situaţia este într-o dinamică continuă. Este foarte posibil ca până săptămâna viitoare incidenţa la Botoşani să scadă sub 1,5 la mie. De aceea şcolile trebuie să fie pregătite şi vom discuta şi cu cei de la Inspectorat pentru a face o serie de controale cu echipe mixte”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

În momentul de faţă, dacă s-ar deschide şcolile, la Havârna ar fi învăţământul online, iar la Corni ar fi scenariul roşu.

Scenariul galben s-ar aplica pentru şcolile din Botoşani, Dorohoi, Săveni, Băluşeni, Coşula, Curteşti, Durneşti, George Enescu, Hăneşti, Mihai Eminescu, Nicşeni, Rădăuţi Prut, Ştiubieni, Viişoara şi Vlăsineşti.

Restul localităţilor ar fi în scenariul verde.

CELE TREI SCENARII:

Deja ai votat!