spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTISU Botoșani la ora bilanțului - mai puține incendii, dar mai multe...

ISU Botoșani la ora bilanțului – mai puține incendii, dar mai multe intervenții

400 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere sau alte medii ostile vieţii. Alte 6.264 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale, inclusiv persoane infectate cu noul coronavirus, au ajuns la timp la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

Așa arată pe scurt bilanțul activităților derulate în 2020 de angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acelorași surse, anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul ISU în 9.688 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 26 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2019, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a crescut cu 9 %.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 575 incendii (165 incendii de vegetație uscată), 5.335 intervenţii SMURD și 3.454 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodată, degajări persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, etc.). În 324 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

Incendii mai puține

În 2020, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 575 de incendii din care 165 de vegetație uscată, cu 13% mai puține decât în anul precedent (661 incendii în 2019). Mai bine de jumătate dintre incendii au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. 102 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, 34 dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa zece persoane.

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut au fost focul deschis în spații deschise/închise – 174; coș, burlan de fum defect/necurățat de funingine sau neprotejat termic – 97; instalații electrice defecte/sub tensiune – 89; acțiune intenționată – 40; cenușă/jar/scântei – 32; fumatul în locuri nepermise – 24; sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate – 23; jocul copiilor cu focul – 17 și alte cauze – 79. Valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani se ridică la 55.000.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la cca. 6.000.000 de lei.

Majoritatea incendiilor s-au produs în gospodării

Anul trecut, în două comune – Răuseni și Tudora – nu a fost nevoie de intervențiile pompierilor la incendii. O altă analiză arată că în alte 11 comune s-a înregistrat câte un singur eveniment cu foc. Municipiile Botoșani și Dorohoi se află la polul opus cu cele mai multe incendii, 65 respectiv 34, urmate de Darabani cu 25 evenimente cu foc și orașel Flămânzi, Săveni și Ștefănești cu 23, 20 respectiv 11 incendii. „Scăderea se datorează numeroaselor acțiuni de informare și educare preventivă desfășurate în ultimii ani, la nivelul județului Botoșani. Anul trecut, din luna martie, campanile de prevenire au fost derulate doar în mediul on line, pe paginile de socializare atât ale inspectoratului, cât și ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență, având în vedere faptul că situația epidemiologică nu a mai permis organizarea de acțiuni de informare și educare preventivă în teren”, se arată într-un document întocmit de ISU.

Peste 6,000 de botoșăneni ajutați de SMURD

Anul trecut, 6.264 botoşăneni, dintre care 360 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 14 intervenţii pe zi. Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 597 de persoane, dintre care 57 copii.

„În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştienţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator”, se mai menționează în document.

Tot în 2020, ca urmare a solicitărilor medicale, 42 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară. În plus, din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, peste 1,000 au fost pentru transportul persoanelor suspecte sau confirmate cu noul coronavirus.

795 controale făcute de Inspecția de Prevenire

În anul 2020, cadrele Inspecției de Prevenire au efectuat 795 controale la instituții și operatori economici. Pe timpul desfășurării controalelor de prevenire au fost constatate peste 1.750 de nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor și a protecției civile. Au fost aplicate 1.369 sancțiuni contravenționale, din care 153 amenzi în cuantum de 148.000 lei. Tot în 2020, ISU a primit 600 de cereri pentru acordarea de avize/autorizații privind securitatea la incendiu și protecție civilă. Pentru jumătate dintre solicitări au fost emise aceste acte administrative. În anul 2020 activitatea de informare preventivă desfășurată de inspectorii de prevenire s-a concretizat într-un număr total de peste 600 de activități, la care au participat peste 12.000 de persoane. Cele mai multe acțiuni au fost pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Peste 100 de intervenții în urma fenomenelor meteo periculoase

De asemenea, în anul 2020, echipajele de pompieri militari din cadrul ISU au desfășurat 116 misiuni în sprijinul populației afectate ca urmare a manifestării unor fenomene meteo periculoase (vânt puternic, ploi abundente, inundații). În acest sens au fost transmise către populația din zonele afectate, pe lângă cele 325 informări/avertizări/ atenționări meteorologice și hidrologice, 18 mesaje de avertizare RO-ALERT cu măsuri de protecție. Cele mai multe situații de urgență din cauza naturii dezlănțuite s-au înregistrat în lunile mai – iunie, când pompierii botoșăneni au intervenit, pe de o parte, pentru înlăturarea efectelor produse de ploi puternice și vânt, viituri, iar pe de altă parte pentru gestionarea viiturii de pe râul Prut.

Activități în contextul pandemiei COVID

„În anul 2020, pandemia Covid-19 a avut un impact global și continuă să influențeze viața oamenilor. În acest sens, au apărut schimbări majore ca urmare a măsurilor luate de către autorități pentru limitarea răspândirii pandemiei, iar ISU Botoșani s-a aflat și se află încă în primele rânduri în lupta cu aceasta.

În consecință, anul 2020 a reprezentat o provocare în gestionarea situațiilor de urgență generate de acest nou tip de risc, activitățile preventive și de educare și informare preventivă înregistrând limitări în planificarea și organizarea acestora, reorentări în corelare cu situația operativă a acțiunilor cu specific preventiv și angrenarea resurselor pentru sprijinirea măsurilor de gestionare a pandemiei”, a arătat șeful ISU Botoșani, colonel Mihail Cristian Amarandei.

Așadar, în contextul apariției epidemiei de COVID-19 și evoluției situației epidemiologice pe teritoriul României, la data de 14 martie 2020 a fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Botoșani. Pe toată perioada pandemiei de COVID-19 pompieri militari au asigurat 1.000 misiuni de transport a persoanelor suspecte/infectate la spitalele Covid și 2.589 de activități de informare preventivă a populației privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2/recunoașteri.

Activități desfășurate de pompierii voluntari

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au participat, în anul 2020, alături de forţele ISU, la stingerea a 307 incendii. De menţionat este faptul că alte 43 de incendii au fost stinse doar de pompierii voluntari.

În contextul pandemiei, personalul serviciilor voluntare a desfășurat 2.849 dezinfecții, 2.167 informări publice, 6.013 acţiuni de ajutorare a persoanelor vârstnice şi a celor fără aparţinători, 21.099 inventarieri a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, 1.232 acţiuni de sprijin pentru persoanele aflate în izolare/carantină, 1.355 verificări a respectării măsurii privind izolarea la domiciliu, 38 alte misiuni (asigurare transport a persoanelor carantinate, distribuirea de măşti către populaţie, distribuirea de „Declaraţii pe propria răspundere” necesare deplasării locuitorilor), 779 activităţi de informare preventivă a populaţiei, cu precădere în zonele cu risc ridicat de răspândire identificate la nivelul UAT-ului, zone cu aflux mare persoane (pieţe, târguri, oboare, proximitatea spaţiilor comerciale şi a unităţilor de cult, etc.), 779 activităţi de atenționare a populației prin portavoce.

Activități în sprijinul comunității

Pe parcursul anului 2020, pompierii militari botoșăneni au derulat de activități extraprofesionale în sprijinul comunității, printre care patru acțiuni de donare de sânge și plasmă și trei de acţiuni caritabile.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...