Bilanţ negru în lupta cu Covid

Zi neagră pentru judeţul Botoşani în lupta cu Covid19. Autorităţile sanitare au raportat cel mai mare număr de decese într-un interval de 24 de ore de la începutul pandemiei. Astfel, cinci femei şi patru bărbaţi s-au stins din viaţă din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2 de marţi până miercuri dimineaţă.

Potrivit autorităţilor sanitare, cel mai tânăr pacient decedat este o femeie de 51 de ani, din Corni. Aceasta a fost diagnosticată în prealabil cu ciroză hepatică, ascită, şi anemie severă. Au urmat alte patru decese în rândul pacientelor de sex feminin în decurs de 24 de ore. Pacientele se aflau sub tratament şi aveau vârste de 69, 85 şi două de 81 de ani, din Dorohoi, Darabani, Botoşani şi Ştiubieni.
Printre afecţiunile prezentate de acestea se numără insuficienţa renală, hipertensiune, fibrilaţie atrială, astm, diabet de tip II şi obezitate.

Cei patru bărbaţi decedaţi din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2 au vârste de 55, 79, 80 şi 91 de ani şi sunt din Dorohoi, Flămânzi, Săveni şi Ştefăneşti. „Din păcate, după cum se vede, acest virus continuă să fie extrem de agresiv şi imprevizibil. Deşi numărul de îmbolnăviri scade, agresivitatea virusului dă în continuare cazuri grave şi foarte grave”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Peste 50 de cazuri noi în judeţ

Potrivit datelor transmise de DSP, în ultimele 24 de ore, în Botoşani au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus 54 de persoane. Cinci dintre noile cazuri au fost depistate la Havârna, localitate aflată în carantină.

Bilanţul botoşănenilor infectaţi de la debutul pandemie a ajuns la 9.906 de persoane. Dintre acestea în prezent mai sunt active 657 de cazuri, după ce 8.834 de persoane au fost declarate vindecate. 415 botoşăneni au pierdut lupta cu boala.

În municipiul Botoşani, rata de infectare este de 2,45 la mia de locuitori, în timp ce la nivel judeţean incidența este de 1,45. Rata de infectare la nivelul comunei Havârna este de 9,53 de cazuri la o mie de locuitori. De asemenea, în comuna Corni se înregistrează un indice de 3,33.

La nivel naţional, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 2.676 de cazuri noi de Covid-19, din 30.447 de teste efectuate, PCR și teste rapide. Rata de pozitivare este de 8,78%. De asemenea alți 111 români au murit după ce s-au infectat cu coronavirus, în timp ce sunt 967 de pacienți dintre cei 7.855 internaţi în spitale sunt la terapie intensivă.

Deja ai votat!