spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTBotoşăneni vaccinaţi cu ser produs de Moderna (video)

Botoşăneni vaccinaţi cu ser produs de Moderna (video)

De joi, centrele de vaccinare din Botoşani au început administrarea vaccinului produs de compania Moderna, pe lângă cel de la Pfizer/BioNTech. Potrivit studiilor, eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Deşi în prezent în Botoşani există ambele tipuri de vaccin, acestea vor fi întrebuinţate, însă, diferit. Astfel, dozele rămase din vaccinul Pfizer vor fi administrate doar celor care trebuie să facă a doua doză.

Cei care vor fi pentru prima doză vor face doar Moderna. „De joi am început să vaccinăm cu Moderna, iar de pe data de 15 intră în ţară şi vaccinul de la Astra Zeneca”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Flacoanele de la Moderna conţin mai multe doze

Una din principalele diferenţe dintre cele două vaccinuri este flacoanele de la Modenra conţin zece doze, spre deosebire de şase, câte are Pfizer. Mai mult, producătorul de la Moderna ia în calcul creşterea la 15 doze per fiolă în curând.

„Toate vaccinurile sunt la fel. Toate au primit aprobare în Uniunea Europeană, iar testele arată că au performanţe similare. Singura diferenţă este la vaccinul Astra Zeneca, unde vaccinarea se face la grupa de vârstă 18-55 de ani. Asta pentru că cele mai mule persoane din teste au fost în această grupă de vârstă şi nu au suficiente date pentru celelalte grupe de vârstă”, a mai spus medicul Monica Adăscăliţei.  Pentru prima tranşă de vaccin de la Moderna, au fost aduse la Botoşani de 600 de doze.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Până în prezent, în Botoşani au ajuns peste 8.000 de doze, dintre care au fost administrate peste 7.500. Aproape 6.300 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar restul de aproape 1.200 şi cu cea de-a doua doză.

Peste 50 de cazuri noi în judeţ

Potrivit datelor transmise de DSP, în ultimele 24 de ore, în Botoşani au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus 42 de persoane. Două dintre noile cazuri au fost depistate la Havârna, localitate aflată în carantină.

Bilanţul botoşănenilor infectaţi de la debutul pandemie a ajuns la 9.944 de persoane. Dintre acestea în prezent mai sunt active 629 de cazuri, după ce 8.895 de persoane au fost declarate vindecate. 420 botoşăneni au pierdut lupta cu boala.

În municipiul Botoşani, rata de infectare este de 2,19 la mia de locuitori, în timp ce la nivel judeţean incidența este de 1,40. Rata de infectare la nivelul comunei Havârna este de 6,74 de cazuri la o mie de locuitori. De asemenea, în comuna Corni se înregistrează un indice de 3,49, iar la Coşula 3,37.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...