În pandemie, botoșănenii au mâncat ilegal 12 mii de vite și 25 mii de oi

Veterinarii botoșăneni au constatat că în mai puțin de un an au dispărut din gospodăriile populației zeci de mii de animale. Legislația îi obligă pe veterinarii cu liberă practică să facă anual o campanie de inspecție în ferme și gospodării, pentru a introduce toate animalele într-o bază națională de date. Anul trecut, inspecția a început la sfârșitul lui octombrie și a ținut până la Revelion iar rezultatele sunt surprinzătoare. Au dispărut din curțile sătenilor aproape 12.000 de vite, 25.000 de oi, peste 3.000 de capre și aproape 6.000 de porci. În statisticile oficiale, animalele sunt trecute la rubrica „înstrăinate/sacrificate fără anunțarea veterinarului”, realitatea din teren spune că ele au fost tăiate și mâncate, pentru că vânzarea poate fi depistată prin scanarea crotaliilor.

Lipsesc și 6.000 de porci

Porcii, vacile, oile și caprele sunt crotaliate, adică li se introduce în ureche un dispozitiv electronic care poate fi scanat pentru a afla proveniența animalului. În timpul inspecției, dacă veterinarii găsesc în curțile oamenilor animale nedeclarate, le verifică crotaliile și pot stabili de unde au fost acestea cumpărate. În cazul de față, lipsesc 12.000 de bovine și peste 6.000 de porci. „Solicităm proprietarilor de animale din toate tipurile de exploatații, gospodării ale populației, exploatații de tip A sau ferme, să conlucreze cu medicii veterinari și să anunțe evenimentele suferite de animalele din exploatația pe care o dețin, în scopul preîntâmpinării apariției unor focare de boală, precum și pentru ca datele privind animalele pe care le dețin să fie actualizate”, spune Mihai Țurcanu, șeful DSVSA Botoșani.

În primăvară se face Recensământul

Înregistrarea animalelor, precum și scoaterea lor din evidențe, nu presupune costuri suplimentare. Însă, potrivit legislației, bovinele nu pot fi sacrificate în curțile oamenilor și este necesară abatorizarea. Acest lucru înseamnă ca vita să fie transportată la un abator autorizat în care să fie tăiată, activități care trebuie plătite. Potrivit datelor obținute de DSVSA în urma inspecției făcute la sfârșitul anului trecut, la 1 ianuarie existau în Botoșani aproape 92.000 de vite, 237.000 de oi, 34.000 de capre și 48.000 de porci. Menționăm că, potrivit calendarului guvernamental, în primăvara acestui an ar trebui să se desfășoare și Recensământul Agricol, activitate în cadrul căreia sunt inventariate inclusiv animalele din gospodăriile populației.

Deja ai votat!