sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTBogdan Alexa, fratele fostului viceprimar Cătălin Alexa, a fost eliberat din penitenciar

Bogdan Alexa, fratele fostului viceprimar Cătălin Alexa, a fost eliberat din penitenciar

Bogdan Alexa, fratele fostului viceprimar Cătălin Alexa, a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Botoșani, la începutul acestui an. Condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, acesta a executat mai puțin de doi ani de detenție. Acuzat de înşelăciune, spălarea banilor și folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, în dosarul instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind modernizarea reţelei de termoficare a municipiului Botoşani, Bogdan Alexa a fost închis pe 18 martie 2019.

Decizia de eliberare condiționată a fost emisă de Judecătoria Botoșani, care a admis propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Botoşani. Astfel, reprezentanții unității de detenție au constatat, în decembrie 2020 îndeplinirea condițiilor legale pentru ca Bogdan Alexa să beneficieze de acest drept și au sesizat instanța de judecată. O primă condiție era ca acesta să fi executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, iar la dosar să existe dovezi care să întărească convingerea instanței că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate. După ce au analizat datele de la dosar, magistrații au decis că Bogdan Alexa poate pleca acasă.

„Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Alexa Bogdan – Vasile, în prezent aflat în Penitenciarul Botoşani, din executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare aplicată prin Sentinţa Penală nr. 88/2017 a Tribunalului Botoşani(mandat de executare nr. 187/2019)”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Botoșani. Sentința a fost emisă de Judecătoria Botoșani pe 8 ianuarie a.c., iar procurorii nu au făcut recurs. Așa se face că după trei zile, când sentința a rămas definitivă, Bogdan Alexa a fost eliberat, el părăsind unitatea de detenție în urmă cu aproximativ o lună.

Eliberare condiţionată de achitarea obligaţiilor civile

O altă condiție menționată în Legea privind executarea pedepselor și de care depinde liberarea condiționată vizează recuperarea prejudiciului. Astfel, potrivit prevederilor legale, eliberarea poate avea loc dacă cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.

Ori, prin sentința de condamnare emisă în martie 2019, Bogdan Alexa și un alt inculpat din dosar, Adrian Toma, au fost obligați să plătească, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Inginer Consultant SRL, către Primăria municipiului Botoşani, suma de 1.061.640 lei, cu titlul de daune, plus dobânzi, din care 490.136 lei în solidar şi cu inculpatul Marcel Humă şi cu SC Hit AG SRL Botoşani, 359.559 lei în solidar cu inculpatul Marcel Humă şi SC Signum Hit AG SRL Botoşani și 170.000 lei în solidar cu SC Confast SRL Botoşani. Deocamdată, însă, municipalitatea nu a anunțat încasarea acestor bani.

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Scandalul care s-a soldat cu încarcerarea lui Bogdan Alexa a izbucnit la sfârșitul lui 2014, când Departamentul de Luptă Antifraudă a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire la o serie de suspiciuni privind derularea contractului de reabilitare a rețelei termice din municipiul Botoșani. Cercetările au durat până la sfârșitul lui 2015, când fostul viceprimar Cătălin Alexa a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi conflict de interese.

El a fost acuzat că la sfârșitul lui 2011, din postura de viceprimar și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi semnat, ilegal, un contract de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de termoficare din municipiul Botoşani cu firma Inginer Consultant SRL Șcheia (Suceava) controlată în realitate de fratele său, Bogdan Vasile Alexa. În același dosar au mai fost inculpați fratele viceprimarului, administratorul firmei cu pricina, Adrian Toma, dar și un om de afaceri, Marcel Humă.

Proces finalizat cu condamnare definitivă

În urma procesului, pe 5 martie 2019, Curtea de Apel Suceava a dispus condamnarea definitivă a inculpaților. Astfel, Cătălin Alexa a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiindu-i aplicată și interdicția de mai ocupa o funcție publică timp de 10 ani. În schimb, fratele viceprimarului, Bogdan Vasile Alexa, a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, administratorul de la acea vreme a societății Inginer Consultant SRL Şcheia, Adrian Toma, a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar botoșăneanul Marcel Humă, care a fost acuzat de spălarea banilor, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare în regim de detenție, el având o condamnare mai veche cu suspendare. Între timp, și Marcel Humă a fost eliberat condiționat, în decembrie 2020.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...