Ceas nou la Colegiul Naţional „AT Laurian”

Pe frontonul Colegiului Naţional „AT Laurian” a fost montat un alt ceas. Acesta este rezultatul demersului civic iniţiat de omul de afaceri botoşănean Viorel Coman. Acesta şi-a propus să repare ceasurile vechi din oraș.

Lucrarea a costat 19.300 de lei, sumă strânsă din donaţii şi a fost realizată de firma Ora exactă, din Oradea. Această firmă a mai realizat ceasul de la Senatul României, Primăria Cluj, având proiecte în aproape toată ţara. „În contract scria că în 60 de zile de la plata unui avans, ei vin să monteze. Au venit mai repede de 60 de zile. Au adus un cadran nou, care este din plexiglas, mai uşor şi astfel am degrevat un pic din greutatea frontonului. Are un mecanism adus din Franţa, de la o firmă specializată”, a declarat Ioan Onofrei, director adjunct al colegiului. Înlocuirea ceasului s-a făcut astăzi, cu ajutorul reprezentanţilor ISU, care au utilaje pentru lucrul la înălţime.

Ceasul vechi – parte a istoriei Laurianului

Ceasul vechi de la ATL este din anul 1922 şi avea cadranul dintr-o tablă foarte grea. Cum frontonul are câteva probleme de structură, înlocuirea cadranului din tablă cu cel din plexiglas s-a dovedit a fi o decizie bună. Mecanismul de acţionare a noului ceas este electric.  „Vrem să terminăm mai întâi partea de mecanism, să vedem că merge şi intenţionăm după aceea să reintroducem ce aveam noi înainte ca sunet – marcaj de oră fixă, Rapsodia lui George Enescu”, a mai spus Ioan Onofrei.

Ceasul vechi va fi păstrat deoarece este parte a istoriei acestei prestigioase unităţi de învăţământ. „Dacă se va renova acoperişul, frontonul, partea superioară a clădirii, noi cu siuranţă în proiectul de renovare vom trece şi renovarea ceasului. Deocamdată îl punem la păstrare”, a concluzionat Ioan Onofrei.

Oficialul a explicat că fondurile au fost strânse de Viorel Coman de la botoşăneni, unii dintre aceştia fiind „oameni ai Laurianului”.

Planuri pentru repararea unor alte ceasuri

Viorel Coman s-a declarat încântat de faptul că acest demers a fost dus la bun sfârşit şi a mulţumit tuturor donatorilor, inclusiv reprezentanţilor ISU care au ajutat la montarea ceasului nou. Alte ceasuri care intră în planurile omului de afaceri botoşănean sunt cele de la Liceul „Grigore Antipa”, Biserica Uspenia, Şcoala 3, necesitând reparaţii şi cel din faţa Muzeului Judeţean. „În Botoşani acum funcţionează trei ceasuri, cel de la Primărie, cel de la Gară şi de la Casa Cărţii, amplasat la iniţiativa conducerii Monitorului de Botoşani. Ceasul de la primărie trebuie reglat cu ora de acum, nu cea de vară şi trebuie iluminat. A existat acolo un bec, dar dacă acesta s-a ars, nu a mai fost înlocuit”, a spus Viorel Coman.

Deja ai votat!