joi, decembrie 8, 2022
AcasăLocalSlujbă de pomenire pentru eroul botoşănean Mugur Iulian Călinescu

Slujbă de pomenire pentru eroul botoşănean Mugur Iulian Călinescu

Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” – filiala Botoșani, Asociația „Scut botoșănean” și Uniunea „Vatra Noastră Românească” – filiala Botoșani vor organiza o slujbă de pomenire pentru eroul anticomunist Mugur Iulian Călinescu. Slujba va avea loc sâmbătă, 13 februarie, începând cu ora 13:00, la mormântul eroului, în Cimitirul „Pacea”.

Avem obligația sfântă de a prețui memoria sfinților, martirilor și eroilor care și-au sacrificat tot ce au avut mai de preț în lupta pentru apărarea valorilor noastre identitare.

Un astfel de erou este și Mugur Călinescu, decedat în februarie 1985, în urma anchetelor la care a fost supus de Securitate. A fost anchetat pentru că a avut curajul de a scrie cu majuscule adevărul pe care o țară întreagă îl știa, dar se temea să-l spună, chiar și în șoaptă. A fost ajutat să moară pentru că reprezenta glasul celui ce strigă în pustie, vocea sa amenințând să trezească din letargie un popor terorizat de un regim criminal. A fost și rămâne un exemplu de curățenie sufletească și curaj care a spălat, prin sacrificiul său, rușinea lașității noastre”, a declarat Bogdan Cărăuşu, preşedintele Asociaţiei „Scut Botoşănean”.

Anchetele la care a fost supus de Securitate i-au scurtat viaţa

În toamna anului 1981, în plin comunism, Mugur Călinescu scria pe zidurile clădirilor din centrul municipiului Botoşani, cu litere mari, durerea care mocnea în sufletele românilor. Mesajele sale nu au reprezentat vreun act de bravadă adolescentină, ele au izvorât din cel mai profund și curat spirit de jertfelnicie, acel spirit pe care numai tinerețea ți-l poate da. A fost prins în urma unei mobilizări de forțe nemaiîntâlnite până atunci în Botoșani. Ca urmare a tratamentului la care a fost supus în timpul anchetelor Securității, s-a îmbolnăvit de leucemie și a plecat la Domnul, pe 13 februarie 1985.

Astăzi avem minima datorie de a lupta pentru ca uitarea să nu se aștearnă peste eroismul tânărului care la numai 16 ani a decis să înfrunte de unul singur comunismul”, a mai spus Bogdan Cărăuşu.

Eroul botoşănean a fost comemorat şi anul trecut

Şi anul trecut a fost oficiată a slujbă de pomenire pentru eroul botoşănean Mugur Călinescu. Slujba a fost oficiată de către preoţii Petru Chirvase şi Ioan Alupoaie. Tot pe 13 februarie 2020, la Cine Globe din Uvertura Mall, a avut loc premiera de gală a filmului „Tipografic Majuscul”, o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, în regia lui Radu Jude.

În rolul lui Mugur Călinescu joacă tânărul botoşănean Şerban Lazarovici, fost membru al trupei Drama Club, de la Colegiul Naţional „AT Laurian”. Cu acest rol, Șerban Lazarovici şi-a făcut debutul pe marile ecrane. Tânărul actor a fost prezent la  premiera de gală a filmului.

Filmul pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Prima este povestea reală a eroului Mugur Călinescu, reconstituită de Gianina Cărbunariu, din dosarul lui de la Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din același timp.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
2.3 °
81 %
0.9kmh
100 %
joi
5 °
vin
7 °
sâm
9 °
Dum
8 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Utilajele Urban Serv se roagă şi ele la biserică să mai ningă, ca să aibă front de lucru.

EDITORIAL

„Verba volant scripta manent” este fără îndoială un proverb latin care, de mii de ani, a reprezentat pentru oameni esența unui adevăr de necontestat....

GÂNDUL ZILEI

O clauză fără de temei E-n dogmele lor sacre Că poți să ai zeci de femei Cu tot cu… soacre! -Dumitru MONACU  

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...