Protest în poarta penitenciarului. Revolta sindicaliștilor din unitățile de detenție (VIDEO)

Circa o sută de sindicaliști din toate unitățile de detenție din regiunea Moldovei au pichetat astăzi Penitenciarul Botoșani, în semn de nemulțumire față de politica de austeritate bugetară anunțată de noul Guvern. Protestul a fost organizat de Sindicatul „Novo Legis”și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare filiala Botoșani, dar la acesta au aderat și sindicaliști din celelalte unități de detenție de la Iași sau Brăila. Acțiunea de protest a făcut parte din calendarul comun organizat de federațiile reprezentative la nivelul sistemului penitenciar, tot astăzi fiind pichetate și penitenciarele din Deva și Craiova.

Ore suplimentare prestate de angajaţii penitenciarelor

Sindicaliștii au solicitat o salarizare echitabilă, prin aplicarea corectă a legilor aflate în vigoare, dar au atras atenția și asupra pensionarilor din sistem, toți cei din sistemul penitenciar acuzând faptul că sunt discriminați față de celelalte categorii de angajați din sistemul bugetar. Protestatarii au cerut inclusiv angajări în sistem, pentru a acoperi deficitul de personal existent, angajații din penitenciare având cele mai multe ore suplimentare prestate dintre toți bugetarii.

Sindicaliștii au cerut acordarea titlului de specialist de clasă, similar polițiștilor, respectarea Legii salarizării unice privind aplicarea (etapizată) a creșterilor salariale aferente anului 2021, indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare cel puțin cu valoarea inflației, pentru personalul trecut în rezervă, acordarea suplimentului de risc COVID-19, aplicarea deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție privind salarizarea la nivel maxim și plata corectă a orelor suplimentare, dar și acordarea indemnizației de concediu cu sporuri. Sindicaliștii au solicitat totodată alocarea unor sume de la buget pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a dotărilor, dar și inițierea demersurilor necesare pentru a sprijini, o dată în carieră, personalul de penitenciar să își cumpere/ construiască o locuință.

„Sistemul penitenciar se află la nivel de avarie”

Considerând că toate promisiunile făcute de politicieni în campaniile electorale de dinaintea alegerilor de anului trecut au fost încălcate, sindicaliștii, care au venit cu pancarte, bannere și vuvuzele, au scandat „Mincinoșii!!!”și „Demisia”. „Aceste proteste vor continua pe termen nelimitat, în toată țara. Dacă guvernanții consideră că noi vom ceda, le aducem la cunoștință că nu vom ceda. Nu se poate, este o bătaie de joc să nu acorzi drepturi cuvenite, să nu acorzi buget pentru personal, sistemul penitenciar se află la nivel de avarie”, a spus Ionel Dimitrovici, președintele de onoare al Sindicatului „Novo Legis” din Penitenciarul Botoșani.

Sindicaliștii au anunțat că acțiunile de protest vor continua și zilele viitoare, pe termen nelimitat, iar dacă guvernanții nu le vor rezolva în mod favorabil toate revendicările, delegațiile sindicale vor merge inclusiv la Bruxelles pentru a-și face cunoscute nemulțumirile și în fața structurilor Uniunii Europene.

Deja ai votat!