sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTSute de decese îngroașă mortalitatea în județ în 2020

Sute de decese îngroașă mortalitatea în județ în 2020

Nu mai puţin de 327 de botoşăneni au pierdut lupta cu o boală care este, pe cât de contestată de unii, pe atât de gravă şi reală pentru alţii. Statisticile deceselor din ultimii doi ani arată o realitate îngrijorătoare. Deşi, de la an la an medicina şi tratamentele afecţiunilor cronice se dezvoltă şi speranţa de viaţă creşte la toţi bolnavii, iar perioada în care se poate trăi cu o afecţiune cronică se măreşte, virusul SARS-CoV-2 a dat peste cap tot ceea ce medicina modernă a ştiut, până anul trecut.

Cu aproape 600 mai mulţi botoşăneni au decedat în 2020 în comparaţie cu 2019, iar cifrele arată că atunci când judeţul a fost lovit cel mai greu de Covid19, şi numărul de decese a crescut semnificativ.

De altfel, diferenţa de decese dintre cei doi ani este făcută chiar în ultimele luni ale lui 2020, când virusul a afectat cel mai mult populaţia judeţului. Cert este că virusul nu a lovit în cei mai bătrâni, aşa cum se spunea la începutul pandemiei. Cei mai mulţi botoşăneni decedaţi cu Covid au fost între 65 şi 74 de ani. Au existat însă şi decese la 26 de ani, 33, sau 37 de ani, în total 28 de botoşăneni până în 55 de ani murind din cauza Covid, iar alţi 65 cu vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani.

„Acest virus nu ţine cont de vârstă sau de existenţa sau nu a unor boli”

O mare parte dintre cei ce au pierdut lupta cu boala sufereau de afecțiuni cronice, precum diabetul sau boli ale inimii. „Cei mai mulţi contestatari spun că acei oameni oricum ar fi murit. Că sufereau de diabet, de cancer, sau alte boli grave. Dar oamenii uită acum că boli precum diabetul, sau afecţiuni cardiovasculare sunt tratate cu medicaţie modernă şi pacienţii le pot duce până la bătrâneţe. Realitatea, dovedită, este că acest virus agravează mult stările preexistente, atacă organele deja afectate, care nu mai fac faţă noii afecţiuni şi cedează. Este o realitate dureroasă. Acest virus este atât de imprevizibil încât nu ţine cont de vârstă sau de existenţa sau nu a unor boli”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Aşa cum arată şi studiile medicale, unii dintre cei mai afectaţi de acest virus sunt cei cu afecţiuni cardiace şi diabeticii. Pe parcursul ultimelor patru luni ale anului 2019 au decedat, conform raportărilor DSP, 58 de botoşăneni cu diabet. În aceeaşi perioadă a lui 2020, când noul coronavirus a afectat cel mai mult judeţul, numărul diabeticilor care au decedat a ajuns la 114. Aproape dublu, în acelaşi interval de timp.

Cifre de-a dreptul îngrijorătoare sunt şi în privinţa afecţiunilor aparatului circulator. Astfel, în intervalul octombrie-decembrie 2019, infarctul, accidentele vasculare sau hipertensiunea au provocat 934 de decese. În perioada similară din 2020, numărul de decese a ajuns la 1.424.

Bolnavii cronici au fost victime preferate

Cel puţin 327 de botoşăneni au murit diagnosticaţi de Covid. Alte câteva zeci, poate chiar sute, au îngroşat o statistică sumbră a „victimelor colaterale” ale acestui virus. Oameni cu afecţiuni cronice care au amânat să meargă la spital, fie de frica acestui virus, fie considerând că virusul nu există, dar vor fi „îmbolnăviţi” pe hârtie, pentru statistici.

Oricare ar fi explicaţiile, cert este că cifrele de pe ultimele patru luni ale lui 2020 au creat toată diferenţa de decese dintre 2019 şi 2020. Exact aceleaşi patru luni în care Covid a lovit judeţul mai tare ca niciodată.

În acest interval în Botoşani au fost raportate, în total, aproape 7000 de cazuri de îmbolnăvire şi aproape 200 de decese. „Să nu uităm că foarte mulţi pacienţi cu Covid au stat acasă. Unii până s-au agravat şi au ajuns la spital. Alţii poate nici nu au mai mers la spital şi au decedat din cauza Covid, dar nu apar în statistici. Există, desigur, şi reversul. Mulţi pacienţi, cu afecţiuni cronice, au stat acasă de frică să nu ia virusul, dar afecţiunile lor s-au agravat şi s-a ajuns la deces”, a mai spus directorul DSP.

Comparate, ultimele patru luni din 2019 şi 2020 arată o realitate sumbră. 2288 din totalul deceselor din 2020 au avut loc în perioada octombrie decembrie. În perioada similară din 2019, când Covid încă nu afecta vieţile a miliarde de oameni, numărul total de decese în Botoşani a fost de 1.692. O diferenţă de 596 de decese, în timp ce diferența la totalul celor doi ani este de 538 de decese.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...