Botoșănean condamnat după ce a incendiat, din greșeală, o mănăstire

Un botoșănean care a provocat un incendiu la Mănăstirea Râmeț (județul Alba), în aprilie 2020, a fost condamnat la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru distrugere din culpă. Condamnarea a venit în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii. În schimb, bărbatul, Gică Palade, de 59 de ani, originar din comuna Coșula, va trebui să presteze muncă în folosul comunității în incinta mănăstirii sau la Primăria Teiuș.

Botoșăneanul, care lucra ca voluntar în incinta lăcașului de cult încă din februarie 2018, a mers în acea zi și a adunat crengile și iarba care au rămas după curățenia de dinainte de Sărbătorile Pascale, a făcut o grămadă în partea de sus a grădinii și a livezii, în apropierea zidului de piatră și beton, și le-a dat foc. Bărbatul spune că a supravegheat focul până în momentul în care acesta era aproape stins, a udat de jur împrejur cu un furtun cu apă, dar a părăsit mai apoi locul pentru a se întâlni cu cineva care i-a promis că îi va încărca cartela telefonică.

După circa un sfert de oră, el a fost atenționat de un alt muncitor că arde ceva în partea de sus a mănăstirii, dar a fost prea târziu întrucât magazia de lemne, aflată lângă locul în care el a aprins focul, era cuprinsă în totalitate de flăcări. Botoșăneanul spune că a încercat să mobilizeze cât mai multă lume pentru a-l ajuta la stingerea incendiului, iar după toate cele întâmplate a rămas în continuare ca voluntar în cadrul Mănăstirii Râmeț, lucrând pentru a încerca să achite contravaloarea a ceea ce a ars.

Acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu procurorii

Pus sub urmărire penală, Gică Palade a recunoscut totul și chiar a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud. Când au cântărit faptele, anchetatorii au apreciat că se impune condamnarea botoșăneanului la 7 luni de închisoare pentru distrugere din culpă, însă procurorii au propus amânarea aplicării pedepsei. Astfel, bărbatul va fi supus unui termen de supraveghere de doi ani, timp în care va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis ulterior la Judecătoria Aiud și validat de instanța de judecată pe 15 ianuarie a.c..

Incendiul izbucnit din neglijența botoșăneanului a fost stins după aproximativ opt ore, de pompierii militai de la două detașamente. Focul a distrus însă magazia de lemne, pe o suprafață de 600 metri pătrați, și lemnul care era depozitat acolo, pagubele fiind evaluate la 200.000 de lei. Cu toate acestea, Mănăstirea Râmeț nu s-a constituit parte civilă pentru a cere daune.

 

Deja ai votat!