Populația, animalele și terenurile, numărate pe tabletă. Urmează doi ani de recensământ

@ În următorii doi ani vor fi numărate populația, animalele și proprietățile @ Procedura este una inedită și va include și o catagrafiere a teritoriului @ Recenzorii vor fi dotați cu tablete cu GPS pentru monitorizare iar datele vor fi încărcate automat în sistem

Recenzorii vor pleca pe teren la începutul lunii mai, pentru a realiza Recensământul agricol, adică înregistrarea tuturor terenurilor și a animalelor din ferme și gospodării. „Noi suntem pregătiți, așteptăm normele metodologice legate de pașii de urmat”, spune Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Botoșani.

Ca element de noutate, recensământul nu se va mai face pe hârtie, ci pe tabletă. „Sunt bani alocați de UE, în aprilie așteptăm tabletele și apoi vom instrui personalul. Se va folosi suportul STS, ca la alegeri, iar datele vor fi încărcate automat în sistem. Tabletele sunt dotate cu GPS, deci se va ști exact unde este un recenzor, unde a fost și când”, explică Valentin Popa, directorul Direcției Județene de Statistică.

6.000 de lei pentru un recenzor

Potrivit calendarului, culegerea datelor din teren va avea loc în lunile mai, iunie și iulie și va viza efectivele de animale existente la 31 decembrie 2020 și suprafețele de teren de la 1 ianuarie 2020. Pentru aceasta vor fi angajați 500 de recenzori și 100 de recenzori-șef, adică 600 de persoane.

Recenzorii vor fi plătiți cu 30 de lei brut pe formular iar recenzorii-șef cu 23 de lei pe oră. Potrivit estimărilor, un recenzor ar urma să se ocupe de 200 de exploatații, adică poate câștiga 6.000 lei brut pentru activitatea sa. Datele obținute vor fi procesate și vor fi făcute publice abia în primăvara anului viitor.

În 2022, activitatea de recenzare va continua cu Recensământul populației, adică cu colectarea datelor despre persoane și proprietățile acestora.

Catagrafiere la Recensământ

Recensământul populației aduce și el câteva lucruri noi. Pe lângă folositea tabletelor, de această dată va fi utilizat sistemul GPS nu doar pentru monitorizarea recenzorilor. „Se va face o catagrafiere, va fi ca un fel de hartă, pentru că recenzorii vor intra peste tot. Când pui cursorul și dai click pe un loc, se vor deschide informațiile legate de acel loc”, explică Valentin Popa.

Deoarece conține date cu caracter personal, această hartă ar putea deveni publică doar cu acces limitat.

De asemenea, trebuie menționat că desfășurarea Recensământului populației a blocat o parte din activitatea primăriilor. „De la 31 august 2020 nu se mai poate lucra la nomenclatorul stradal, deci nu pot fi schimbate nume sau numere de străzi. Interdicția este valabilă până la finalizarea recensământului”, explică șeful Direcției de Statistică. Potrivit calendarului oficial, Recensământul populației va fi finalizat în 2023.

Deja ai votat!