vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCocaină vândută unui polițist sub acoperire. Drogurile cumpărate cu banii DIICOT

Cocaină vândută unui polițist sub acoperire. Drogurile cumpărate cu banii DIICOT

Procesul intentat celor trei botoșăneni care au încercat să vândă în martie 2020 aproape un kilogram de cocaină, în municipiul Iași, scoate la iveală noi informații. Acuzat de trafic internațional de droguri, Cristinel Nicușor Vasiliu, în vârstă de 45 de ani, din comuna Frumușica, ar fi început afacerile cu droguri înainte de a fi prins în flagrant. De altfel, datele aflate la dosar arată că polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași îl aveau în „colimator” cu cel puțin o lună înainte de arestare.

Bani ai MAI folosiţi în tranzacţii

Pentru a-l captura și pentru a-i dovedi faptele, anchetatorii s-au folosit de un investigator sub acoperire, cu numele conspirativ „Darius”. Acesta ar fi reușit să intre în anturajul lui Cristinel Nicușor Vasiliu, care în februarie 2020 iar fi oferit cantitatea 0,55 grame cocaină, cu titlu de probă. Ulterior, același „Darius” a cumpărat, tot de la Cristinel Nicușor Vasiliu, cantitatea de 3,47 grame pulbere care conține cocaina, cu suma de 500 lei, bani din fondurile speciale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Anchetatorii susțin că acel kilogram de cocaină, care a fost vândut pe 4 martie 2020 aceluiași „Darius”, ar fi fost cumpărat din Olanda cu 40.000 de euro. Din această ultimă afacere, botoșăneanul urma să obțină un profit de 5.000 de euro, cantitatea fiind „cumpărată” de investigatorul sub acoperire cu suma de 45.000 de euro, bani proveniți de asemenea din fondurile speciale ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Probe anulate în instanţă pe motiv de obţinere ilegală

Deși anchetatorii dețin toate aceste informații, botoșăneanul, prin intermediul avocatului său, a încercat să obțină în instanță anularea acestor probe, pe motiv că ele nu ar fi fost obținute legal. În schimb, soția botoșăneanului, Mariana Vasiliu, plasată în prezent sub control judiciar, a recunoscut faptele reținute în sarcina ei, iar acest lucru a pus oarecum în dificultate apărarea.

În prezent, procesul se află pe rolul Tribunalului Iași, însă este de așteptat ca instanța să pronunțe prima sentință în lunile următoare, având în vedere că singurele probe care ar mai fi de administrat ar fi câteva înscrisuri în circumstanțiere și audierea a doi martori din lucrări. Care va fi deznodământul, este greu de spus. Cert este că de la flagrantul organizat de DIICOT, cei doi botoșăneni implicați direct în traficul internațional de droguri, Cristinel Nicușor Vasiliu și Marian Bogdan Ababei, sunt încă în arest preventiv.

Firmă de transport folosită în traficul de droguri

Originari din comuna Frumușica, soții Vasiliu au înființat în urmă cu ceva ani o firmă de transport internațional, prin intermediul căreia efectuau curse pe ruta România – Marea Britanie. Printre activitățile prestate, ei asigurau și servicii de coletărie. Doar că, aceștia ar fi profitat de ocazie și s-au apucat de afaceri cu droguri. Procurorii DIICOT susțin că șoferul Marian Bogdan Ababei, angajat la firma TGV Family Transport SRL (n.r. – administrată de soții Vasiliu), ar fi preluat în cursul zilei de 2 martie 2020 un colet ce conținea aproape un kilogram de cocaină, pe care i l-a predat lui Cristinel Nicușor Vasiliu imediat ce s-a întors acasă. Drogurile au fost duse inițial în satul Vlădeni Deal (comuna Frumușica), unde locuiau soții Vasiliu, și urmau să fie vândute în Iași a doua zi, adică pe 4 martie 2020.

Droguri vândute în faţa gării din Iaşi

Pentru a nu da de bănuit, botoșănenii au decis să meargă în județul vecin cu mașini diferite. Astfel, femeia și fetița lor în vârstă de 7 ani au plecat cu un Volvo XC 90, iar Cristinel Nicușor Vasiliu cu o mașină din cadrul firmei, la volan fiind Bogdan Marian Ababei, șoferul societății. Pachetul cu cocaină se afla în Volvo, care a rămas parcat la distanță, iar Cristinel Nicușor Vasiliu și-a dat întâlnire cu investigatorul sub acoperire „Darius” în fața Gării din municipiul Iași. După ce s-au stabilit detaliile tranzacției, pachetul de droguri a fost luat din Volvo și predat cumpărătorului, iar la scurt timp au apărut polițiștii de la Antidrog. Cristinel Nicușor Vasiliu și Bogdan Marian Ababei au fost reținuți pe loc, iar Mariana Vasiliu, care reușise să plece cu Volvo, a fost oprită în trafic de un echipaj de poliție și condusă și ea la audieri.

Bani, maşini şi arme reţinute în urma percheziţiilor domiciliare

Ulterior, procurorii DIICOT și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași au descins la Frumușica, unde au avut loc mai multe percheziţii domiciliare. În urma flagrantului și a descinderilor care au urmat, anchetatorii au ridicat 43.000 de lire sterline, 2.100 de lei, un Mercedes Sprinter din 2019 modificat special pentru transportul discret al drogurilor în valoare de 60.000 de euro, autoturismul femeii, un Volvo XC90 in valoare de 40.000 de euro, un pistol cu aer comprimat deţinut ilegal, mai multe telefoane mobile, dar și câteva pachete cu țigări de contrabandă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...