spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCosturi de infarct pentru tratamentul Covid (video)

Costuri de infarct pentru tratamentul Covid (video)

Au scăpat de Covid, dar au fost la un pas de infarct când au aflat cu ce preţ.

Doi pacienţi botoşăneni au primit facturi de peste 100.000 de lei vechi după ce au stat internaţi mai bine de o lună în spital. Cazurile nu sunt singulare şi, potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), nici sumele nu sunt din cale afară de mari. Astfel, un pacient a primit o fişă de decont de 123.011 lei la finalul celor 36 de zile de internare. Bărbatul a fost internat din cauza Covid19 şi a stat pe mai multe secţii ale Spitalului Judeţean, inclusiv pe Reanimare, unde a fost şi intubat şi ventilat mecanic o perioadă.

Medicamentele consumate pentru acest pacient şi analizele şi investigaţiile au depăşit suma de 21.000 de lei pe perioada spitalizării, în condiţiile în care, în vară, pacienţii internaţi la Infecţioase aveau deconturi şi de 800-1.000 de lei pentru 18 zile de spitalizare. Cea mai mare parte a decontului, însă au fost cheltuielile aferente spitalizării propriu-zise a pacientului. Cu alte cuvinte, condiţiile hoteliere, în care intră cheltuielile pe care le face unitatea sanitară, de la lenjerie până la electricitate, căldură şi salarizarea personalului unităţii. Astfel, la acest capitol suma înregistrată în decont a fost de 101.469 lei, o medie de 2.800 de lei pe zi, doar la acest capitol.

Un alt pacient a primit o „chitanţă” de 95.632 de lei pentru 36 de zile de spitalizare. Cum acesta nu a stat pe Reanimare, nici medicaţia şi investigaţiile nu au consumat atât de mult. 3.000 de lei au fost cheltuiţi pentru tratarea efectivă a bolnavului, iar peste 85.000 pentru internarea lui efectivă timp de 33 de zile.

Costuri per pacient mai mari în pandemie

Potrivit reprezentanţilor CAS, costurile per pacient au crescut în contextul pandemiei, indiferent dacă vorbim de bolnavi Covid sau nu. Asta pentru că s-au schimbat condiţiile de spitalizare, având în vedere măsurile de prevenire a acestei boli. De exemplu există situaţii în care într-un salon de şase paturi să stea un singur pacient pentru a se respecta măsurile de distanţare. Având un număr mai mic de pacienţi în această perioadă, cheltuielile efective ale spitalului trebuie în continuare acoperite din fondul de asigurări de sănătate.

Concret, o unitate sanitară are un anumit buget de cheltuieli care, în mare, este acelaşi lună de lună. Aici intră salariile personalului, cheltuielile la utilităţile, dările la stat şi achiziţiile de consumabile.

„Cheltuielile sunt la fel dacă este un bolnav în salon sau salonul este ocupat cu şase bolnavi. Personalul a rămas la fel, utilităţile sunt aceleaşi, deci costurile per pacient cresc foarte mult. Nu ştiu dacă sunt costuri mari. Pacientul Covid, ca orice alt pacient, trebuie tratat cu tot ce trebuie. Dar dacă este tratat în secţia de terapie intensivă, este intubat, ventilat mecanic, se dă o medicaţie scumpă, vorbim de costuri foarte mari”, a precizat Carmen Nicolau, preşedinte director general al CAS Botoşani.

În medie, anul trecut s-a cheltuit peste 7.000 de lei pentru un pacient internat, indiferent dacă a fost sau nu cu Covid. Spre comparaţie, înainte de pandemiei, costul per pacient era sub 2.000 de lei, potrivit deconturilor de la CAS.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...