spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTEdilii modifică proiectul vizând extinderea Cimitirului Eternitatea

Edilii modifică proiectul vizând extinderea Cimitirului Eternitatea

Conducerea Primăriei Botoşani modifică proiectul vizând extinderea Cimitirului Eternitatea. Decizia a fost luată cu scopul de a reduce costurile acestei investiţii deoarece, potrivit indicatorilor tehnico- economici aprobaţi de consilierii municipali în şedinţa din 28 ianuarie, valoarea totală a investiţiei este de 18.247.339 de lei, din care construcţii plus montaj 17.668.714 de lei.

În momentul în care am venit în primărie şi am preluat de la domnul primar această sarcină privind înfiinţarea unui nou cimitir din cauza lipsei locurilor de veci, am cerut proiectul şi am văzut o sumă foarte mare pentru amenajarea acestui cimitir, aproximativ 3,2 milioane de euro plus TVA. În acest moment lucrăm la eficientizarea acestui proiect, lucrăm cu proiectantul care, practic, nu are o vină pentru că a respectat un caiet de sarcini, dar ne dorim o eficientizare şi, probabil, că vom duce această sumă la cel mult o treime din totalul ei”, a declarat viceprimarul Bogdan Buhăianu.

Potrivit edilului, se modifică partea care vizează unele lucrări de adâncime, drenuri, pentru că în unele zone pânza freatică este la un nivel destul de ridicat faţă de cota zero. Cheltuielile cu aceste drenuri erau foarte mari. „Este o metodă tehnică destul de greu de pus în practică şi de administrat după realizare. Dacă nu sunt curăţate la un anume interval de timp, drenurile se înfundă. Şi la Cimitirul Pacea au fost făcute, şi, din păcate, sunt înfundate acum”, a explicat viceprimarul.

„Nu construim acolo blocuri, amenajăm morminte”

Practic, prin modificarea proiectului se renunţă la executarea acestor lucrări. „Putem să evităm aceste lucrări deoarece nu construim acolo blocuri, amenajăm morminte. Sunt soluţii tehnice, avem specialişti şi, în momentul în care vom avea soluţia, domnul primar o va prezenta, cu siguranţă”, a mai spus Bogdan Buhăianu. Demersul vizând modificarea proiectului este destul de înaintat şi se estimează că în prima jumătate a acestui an va fi organizată licitaţia pentru desemnarea constructorului.

Noul cimitir va fi împărţit pe loturi care vor fi realizate în mai multe etape. Extinderea Cimitirului Eternitatea va fi realizată pe un teren de şapte hectare. Extinderea a fost împărţită în 67 de parcele, însumând 6.934 de locuri de înhumare.

Despre acest nou cimitir se vorbeşte din 2013

În iunie 2013, Primarul Ovidiu Portariuc anunţa că municipalitatea a obţinut acceptul Ministerului Agriculturii pentru preluarea a şapte hectare de teren aflate lângă Cimitirul Eternitatea.

În 2016, Cătălin Flutur a revenit la conducerea primăriei şi a anunţat că vor fi urgentate procedurile pentru extinderea Cimitirului Eternitatea. În bugetul pe anul 2018 au fost alocaţi 170.000 de lei pentru întocmirea documentaţiei şi lucrările la Extinderea Eternitatea, dar nu s-a întâmplat nimic. În 2019,  extinderea cimitirului a fost prinsă doar ca poziţie, suma alocată fiind de 1.000 de lei. În toamna anului 2019 a fost desemnată firma care a întocmit proiectul tehnic pentru extindere. În august 2020, consilierii municipali au aprobat încă un proiect de hotărâre vizând indicatorii tehnico- economici pentru această investiţie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
94 %
2.7kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...