Mașini noi de pompieri pentru primăriile din nordul județului

Un proiect transfrontalier făcut cu Ucraina a dotat 4 primării botoșănene cu echipamente și utilaje pentru prevenirea și stingerea incendiilor. „Mâine primim mașina, e dotată cu un bazin de apă de o tonă. Ea nu este neapărat pentru stingerea incendiilor, e proiectată pentru intervenții mici și pentru localizare și izolare până ajung pompierii, adică pentru prevenire. Nu am mai avut mașină de pomperi până acum”, spune primarul de la Hudești, Viorel Atomei.

Atât mașina, cât și dotările, vor fi folosite la Hudești de membrii Serviciului voluntar pentru situații de urgență aflați în coordonarea primăriei din localitate. Din proiect fac parte și primăriile Păltiniș, Havârna și Concești, toate fiind în procedură de achiziție a echipamentelor.

Mașini, corturi, costume și generatoare

La Havârna există deja o mașină de pompieri, dar ea va fi înlocuită peste câteva luni. „Curg tablele de pe ea, e aproape dezmembrată. Vom cumpăra una nouă, prin proiect”, explică Rodica Baltă, primarul de Havârna.

Pe lângă mașină, vor fi cumpărate corturi, costume complete de intervenție în caz de incendiu, furtunuri speciale și două generatoare de curent de mare capacitate. Toate vor fi utilizate de serviciul propriu de intervenție de la Havârna și au rolul ca, în cazul unui incendiu de proporții, voluntarii locali să limiteze extinderea focului.

Echipamentele pentru fiecare primărie sunt evaluate la circa 200.000 de lei, la care se adaugă costul mașinii. Toți banii sunt nerambursabili și au fost obținuți printr-un proiect transfrontalier România – Ucraina finanțat de Uniunea Europeană.

Deja ai votat!