Pregătiri pentru Târgul Mărţişorului

În perioada 26 februarie – 1 martie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani organizează ediția a XI-a a Târgului Mărțișorului. Deschiderea oficială va avea loc pe 26 februarie, începând cu ora 12.00, pe Pietonalul Unirii.

Potrivit organizatorilor, meşterii care vor participa la târg se vor axa pe motive tradiționale românești, evitând influențe din alte culturi. Chiar dacă tehnicile s-au diversificat față de cele inițiale, raportarea la cultura populară va putea fi sesizată cu ușurință și în același timp, va atrage atenția multitudinea materiilor prime alături de inventivitate și originalitate.

Mărțișorul a fost inclus în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității

Mărțișorul este simbol reprezentativ pentru cultura populară şi a fost inclus în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Interpretările legate de mărțișor sunt diverse. Deși tradiția purtării mărțișorului este destul de veche, atestarea documentară este menționată la începutul secolului al XIX-lea.

Dincolo de clasarea acestuia ca talisman lunar sau solar, acest simbol este legat de legendele din mitologia românească care fac trimitere către etnogeneza poporului român. „Conotațiile acestuia ating uneori elemente și superstiții din cultura și civilizația dacilor. În acest caz amintim de personajul Baba Dochia care figurează ca personificare a fiicei Regelui Decebal, dar și în calitate de acea bătrână capricioasă care a reușit să atragă mânia stăpânului intemperiilor. De asemenea, șnurul alb și roșu prezintă propria semnificație, în comunitățile sătești împletirea acestora nu era una întâmplătoare deoarece unea armonios cele doua anotimpuri: iarna și vara”, se arată într-un comunicat de presă transmis de conducerea CJCPCT.

Deja ai votat!