joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTPensionarii, de trei ori mai mulți ca angajații din privat

Pensionarii, de trei ori mai mulți ca angajații din privat

Cea mai recentă statistică a Casei de Pensii Botoșani arată că numărul pensionarilor este de aproape 3 ori mai mare decât cel al angajaților din mediul privat.

Așa cum Monitorul de Botoșani a arătat, în județ sunt circa 54.000 de salariați, din care aproximativ 20.000 sunt bugetari sau lucrează în diverse companii cu capital de stat. Numărul pensionarilor se apropie de 100.000 iar lor li se adaugă câteva mii de persoane care primesc indemnizația prin așa-numitele „case paralele”, una dintre categorii fiind cea a polițiștilor.

Așadar, celor circa 34-35.000 de angajați din mediul privat le corespund peste 100.000 de pensionari, adică numărul pensionarilor în plată este de circa 3 ori mai mare decât cel al angajaților din privat.

Peste 92.000 de pensionari fără polițiști și SRI

La nivel național se discută despre raportul 1:1, adică unui salariat îi corespunde un pensionar, și despre modificarea lui prin creșterea numărului de angajați și, eventual, prin creșterea vârstei de pensionare.

Raportul este foarte important, deoarece sistemul românesc de pensii se bazează pe contribuțiile salariaților pentru a plăti pensiile și nu pe acumularea de capital din perioada cotizantă. Altfel spus, pensiile sunt plătite din contribuțiile actualilor angajați și nu din sumele cu care au contribuit pensionarii în anii de activitate.

La Botoșani, raportul se apropie de 3:1, adică fără intervenția statului județul nu ar putea suporta plata pensiilor. La începutul lunii ianuarie, în județ erau aproape 79.000 de pensionari de stat și peste 13.000 pensionari din agricultură. În total, evidențele indicau peste 92.000 de pensionari. Dintre aceștia, doar 194 primesc pensie anticipată.

Pensii de 1 miliard de lei

Centralizatorul Casei de Pensii indică și 37.500 de pensii speciale, dar majoritatea nu sunt din categoria celor privilegiate, despre care se discută public. Pensiile speciale sunt pensiile acordate pe baza unor legi speciale, și sunt 15 astfel de legi care au legătură cu Casa de Pensii și nu cu casele paralele.

Cei mai mulți „speciali”, aproape 30.000, sunt cei care primesc indemnizația socială, adică pensia minimă garantată. Apoi urmează, în topul numeric, pensiile de urmaș și cele de veteran. Pensiile considerate mari sunt ridicate de 7 pensionari de la Curtea de Conturi, 52 de magistrați și 22 de grefieri.

Astfel, cei 7 pensionari de la Curtea de Conturi au primit, în total, circa 263 mii lei, ceea ce înseamnă o pensie medie de puțin peste 3.100 lei lunar, în timp ce grefierii au primit câte 3.800 lei pe lună. Cele mai mari pensii speciale sunt ale magistraților, care au încasat, tot în medie, o pensie de peste 20.000 lei lunar.

La nivel județean, valoarea pensiilor pe un an calendaristic este de circa 1 miliard de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.9 ° C
7.2 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E păcat să nu faci o plimbare în aer liber, că de mâine se răcește vremea.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Când privesc câte-o zăludă Trăgând din țigări de ... fân, Pricep de ce iarba crudă Place țapului bătrân...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...