spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTA fost ales noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor

A fost ales noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor

Arhimandritul Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, a fost ales astăzi Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. El este succesorul Episcopului vicar Calinic Botoşaneanul, numit anul trecut Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Nichifor Horia a fost ales în cadrul şedinţei de astăzi a Sfântului Sinod, ce a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia PF Daniel Patriarhul României.

Pentru funcţia vacantă de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a propus doi candidați, respectiv arhimandritul Nichifor Horia și arhimandritul Ioan Harpa, stareţ al Mănăstirii Popăuţi și exarh al mănăstirilor din zona Botoşanilor.

În urma votului secret, Sfântul Sinod l-a ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor pe Nichifor Horia. El a obţinut 40 de voturi, în timp ce Arhimandritul Ioan Harpa a obţinut nouă voturi.

Noul Episcop vicar ales va purta titulatura PS Nichifor Botoșăneanul

Patriarhul României l-a felicitat pe noul ales în demnitatea de Episcop vicar, apreciind pregătirea intelectuală şi experiența duhovnicească și administrativă. Arhimandritul Nichifor Horia le-a mulţumit Patriarhului Daniel pentru încrederea acordată, Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, pentru chemarea la slujirea arhierească, precum şi tuturor membrilor Sfântului Sinod.

Arhimandritul Nichifor Horia s-a născut pe 14 noiembrie 1967, la Brăila. Între anii 1982 – 1986 a urmat cursurile Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Buzău, iar între anii 1988 – 1993 a fost student la Universitatea din Galaţi, Facultatea de Mecanică. Între anii 1993-1997 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, Secţia Pastorală, unde a obţinut diploma de licenţă prin prezentarea tezei „Relaţia părinte – fiu duhovnicesc în Patericul Egiptean”.

Noul Episcop vicar a fost tuns în monahism în anul 1995

În anul 1995 a fost tuns în monahism. Un an mai târziu a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. În anul 2001, a fost numit egumen la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, iar în anul 2004 a fost hirotesit protosinghel. În perioada martie – iulie 2007, a fost secretar la Sectorul exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor, în anul 2008 este numit stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din 2008, iar în anul 2009 a primit rangul de arhimandrit din partea ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Între anii 2013 – 2016 a urmat cursurile Şcolii Doctorale a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, teza de doctorat, intitulată „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale”.  Calificativul acordat de către comisia de doctorat a fost „Excelent”, iar teza a văzut lumina tiparului la Editura Doxologia anul trecut. Tot în calitate de unic autor, a publicat la Editura Doxologia în 2013 volumul „Duhovnicia Patericului”. Noul ierarh ales a finalizat de-a lungul timpului și cursuri de perfecţionare a muzeografilor şi ghizilor din muzeele bisericeşti.

Arhimandritul Ioan Harpa va rămâne în continuare stareţul Mănăstirii Popăuţi, spre mulţumirea tuturor botoşănenilor, dar şi persoanelor din alte judeţe ale ţării, care-l au drept părinte duhovnic.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...