sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTDelapidare de proporții la un CAR cu punct de lucru în Botoșani

Delapidare de proporții la un CAR cu punct de lucru în Botoșani

O femeie din comuna Dărmănești (județul Suceava), care a lucrat timp de aproape 10 ani ca gestionară a punctului local al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru nu mai puțin de 1.017 fapte de delapidare și 1.900 de infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Escrocheria a ieșit la iveală în vara anului 2015, iar prejudiciul calculat de anchetatori este de peste 1,6 milioane de lei, din care o treime din sumă a fost recuperată. CARP Suceava deține trei puncte de lucru în municipiul Suceava şi 35 de puncte de lucru în diferite comune din judeţele Suceava și Botoşani.

Economii dispărute peste noapte

În august 2005, zeci de oameni din satul Dărmănești au aflat că au datorii de zeci de mii de lei în urma unor împrumuturi pe care nu le-au făcut ori că economiile lor din fondurile depuse la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au dispărut peste noapte, iar în spatele acestor escrocherii se află chiar o consăteană de-a lor, o anume Elena Ladaniuc, în vârstă de 64 de ani la acea vreme. Aceasta din urmă a dispărut la vremea respectivă din sat.

Ancheta polițiștilor de la Economic, sub coordonarea unui procuror, a arătat că din luna mai 2005, femeia a preluat gestiunea punctului de lucru de la Dărmănești, iar un an mai târziu a început să tragă bani în numele membrilor, fără ca aceștia să știe ceva.

„În perioada 25 mai 2006- 7 august 2015, inculpata și-a însușit din gestiune și folosit în interes personal suma totală de 1.617.751,23 lei prin mai multe mijloace frauduloase, respectiv prin întocmirea în fals de adeverinţe de venit, contracte de împrumut și dispoziții de plată în numele unor membri ai casei de ajutor, prin nedepunerea la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava a sumelor încasate de la membri cu titlu de cotizație sau rată împrumut, prin retragerea din cotizațiile membrilor a unor sume de bani fără acordul acestora sau prin falsificarea chitanțelor de depunere a diferitelor sume cu titlu de cotizații la rata împrumut”, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Prejudiciu recuperat parţial

În timpul cercetărilor, anchetatorii au reușit să recupereze 455.874,97 lei, dar investigațiile au necesitat un efort considerabil, fiind vorba de expertizarea tuturor documentelor întocmite în cadrul punctului de lucru de la Dărmănești.

„Au fost identificate și ridicate în original un număr de 1.887 înscrisuri falsificate, respectiv contracte de împrumut, chitanțe, adeverințe, dispoziții de plată și cereri de restituire, prin rechizitoriu solicitându-se instanței de judecată a se pronunța cu privire la desființarea acestora. Se evidențiază caracterul complex al cauzei generat de perioada extinsă în care a fost desfășurată activitatea infracțională (25 mai 2006 – 07 august 2015), numărul foarte mare al persoanelor audiate în cauză – 398, al actelor materiale – 1.017, respectiv 1.900, impunându-se verificarea și analizarea fiecărui înscris ridicat, precum și de valoarea ridicată a prejudiciului produs -1.617.751,23 lei”, se mai arată în comunicatul Tribunalului Suceava.

Dosar înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava

Dosarul în care Elena Ladaniuc va fi judecată pentru infracțiunile de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată a fost înregistrat deja pe rolul Judecătoriei Suceava, iar pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus sechestru pe bunuri ale femeii. Anchetatorii spun că ar mai exista o fraudă de proporții în cadrul Centrului local CARP de la Comănești (județul Suceava).

Caz asemănător descoperit la Vorona

Un caz asemănător a fost descoperit și la CAR Vorona. În perioada 2009 – 2013, o angajată a agenției a reușit să delapideze aproape 350.000 de lei din banii membrilor. Când escrocheria a ieșit la iveală, angajata unității, Daniela Olimpia Anghelache, a fugit în Italia. Trimisă în judecată de procurori, femeia a fost condamnată definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Anul trecut, însă, CAR Vorona a cerut revocarea suspendării executării pedepsei, mulți membri încercând și în prezent să-și recupereze banii dispăruți din conturi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...