Pandemia a lovit și nu prea în hotelierii din Botoșani

Pandemia a lovit cu precădere în industria HORECA, adică în hoteluri, restaurante și cafenele. Aproape un an întreg acestea au fost închise sau activitatea lor a fost limitată, astfel că pierderile naționale se cifrează, potrivit asociațiilor patronale din domeniu, la peste 3 miliarde de euro. De altfel, statisticile indică o reducere cu peste 50% a clienților la nivelul anului trecut.

Și în Botoșani reducerea este, procentual, similară cu cea înregistrată la nivel național. Doar că la Botoșani scădere de 50% nu înseamnă mai nimic. În luna decembrie 2020, de exemplu, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 11,7%. Spre comparație, în decembrie 2019, când nu era pandemie și nu fuseseră impuse restricții, indicele de utilizare era de 19,4%. Altfel spus, în plin sezon de petreceri, cu Crăciunul și Revelionul luate în calcul, hotelierii botoșăneni nu reușeau să acopere nici măcar un sfert din locurile de cazare existente.

În decembrie s-au plătit 3.476 nopți de cazare

Specialiștii în domeniu oferă două explicații pentru această situație: fie spațiile de cazare sunt excedentare pentru că zona nu atrage turiști, fie se face evaziune și turiștii nu sunt înregistrați.

La nivel statistic, în Botoșani s-au înregistrat în decembrie 1.761 sosiri, în scãdere cu 53,55% faţă de cele din luna decembrie 2019. Numărul de sosiri indică numărul de clienți înregistrați, dar o persoană se poate caza de mai multe ori în aceeași lună și este înregistrată la „sosiri” drept client nou.

Numărul de înnoptări a fost de 3.476, în scãdere cu 43,37% faţă de cele din luna decembrie 2019. Așadar, 1.761 de clienți au plătit 3.476 nopți de cazare în luna decembrie.

Mai mult de 4 din 5 camere sunt goale mereu

Orice scădere a numărului de sosiri sau de înnoptări afectează unitățile hoteliere și le poate aduce falimentul. Dar, indicatorii statistici arată că pandemia nu a lovit grav industria hotelieră botoșăneană din cauza faptului că nu prea avea ce să lovească.

În 2010 gradul de ocupare a fost de 16,3%, în 2012 de 16,3% iar în 2018 de 19,7%. Așadar, hotelierii aveau deja goale 4 din 5 camere. Potrivit INS, situația s-a menținut aceeași și în celelalte luni ale anului trecut, nu doar în decembrie. Astfel, în septembrie a fost un grad de ocupare de 14,3% iar în octombrie de 12,9%. În Botoșani sunt 1.200 locuri de cazare, din care 130 se află în taberele școlare.

Deja ai votat!