Contre politice de la Consiliul de Administraţie al Eltrans

0

Fostul primar Cătălin Flutur a adus în atenţia consilierilor municipali problema cu care se confruntă Eltrans, societate care nu are Consiliu de Administraţie din toamna anului trecut. „Nu am crezut nicio singură secundă că pe ordinea de zi de astăzi (joi – n.r.) nu vom relua hotărârea din şedinţa trecută. Societatea este fără Consiliu de Administraţie, fără a putea lua decizii şi nu văd nici un motiv să nu luăm în serios şi faptul că cei de la societate au transmis Consiliului Local să se revină la vot”, a declarat Cătălin Flutur. Fostul primar a adăugat că, în condiţiile în care conducerea primăriei nu va pune pe ordinea de zi acest proiect, consilierii liberali vor convoca ei o şedinţă extraordinară a deliberativului local pentru a fi rezolvată această problemă.

Proces de selecţie pus sub semnul întrebării

În replică, primarul Cosmin Andrei a arătat că sunt serioase semne de întrebare asupra procedurii pe care au făcut-o cei de la Eltrans „şi în ceea ce priveşte scrisorile de intenţie, ale candidaţilor declaraţi admişi şi legat de alte aspecte care ţin de calendarul desfăşurării activităţilor în procedura de selecţie”. „Consiliul Local, de altfel, s-a exprimat prin vot pe acest subiect, cred că la şedinţa precedentă şi nu a aprobat din lista lista scurtă alegerea unor administratori acolo. Putem să punem din nou pe ordinea de zi, dar sunt aspecte care trebuie lămurite şi în acest sens am avut o corespondenţă cu societatea Eltrans, cât şi cu firma care a făcut selecţia şi le-am cerut o serie de explicaţii care privesc procesul de selecţie (a noilor administratori – n.r.) pe care eu personal îl pun sub semnul întrebării şi urmează să ne pronunţăm asupra legalităţii”, a declarat Cosmin Andrei.

Schimbăm tot pentru că nu a venit la concurs cine trebuie?

În şedinţa din 28 ianuarie, numirea noului Consiliu de Administraţie al societăţii Eltrans a iscat discuţii în contradictoriu. Proiectul de hotărâre era cât se poate de clar, în sensul în care aleşii locali trebuiau să acorde mandat consilierilor Bogdan Buhăianu şi Călin Bosovici, reprezentanţii Municipiului Botoşani în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Eltrans pentru votarea membrilor CA, respectiv Carmen Achiţei, Victor Ivănescu, Cristian Hriţcu, Serghi Cracană şi Adrian Poclid. Aceştia au fost propuşi de către expertul specializat în recrutare de personal care a derulat selecţia noilor administratori. Alături de cei cinci candidaţi, pe lista scurtă înaintată de expert se mai aflau Mihail Gheorghiu şi Simion Drelciuc. Consilierii municipali au pierdut atunci o oră discutând pe procedură, fiind evidentă intenţia social democraţilor de a nu vota în ton cu propunerea expertului.

Viceprimarul Liviu Toma a întrebat atunci dacă expertul a acordat un punctaj şi pentru apartenența la un partid politic. „Pentru o bună transparență decizională, managerială, consider că nu este bine ca în CA-urile societăților să fie doar membri de partid și cu atât mai mult, membrii aceluiași partid din care face parte conducerea executivă a societății sau a Primăriei”, a spus Liviu Toma.

Tot în şedinţa din ianuarie Cătălin Flutur a apreciat că proiectul de hotărâre a fost bine întocmit, „dar dacă nu se doreşte să treacă, este cu totul altceva”. „Pentru  selecţie puteau să se înscrie 20 – 30. Aceştia s-au înscris, ce facem acum, schimbăm tot pentru că nu a venit la concurs cine trebuie?”, a întrebat fostul primar. În final proiectul a fost respins.

Societatea Eltrans nu are Consiliu de Administraţie din 23 octombrie 2020.

Deja ai votat!
se încarcă...