Puteri sporite pentru Poliția Animalelor. IPJ a primit și cea tare autospecială (VIDEO)

Poliția animalelor își va intra în atribuții cel mai probabil în următoarele două săptămâni. Guvernul a emis deja o serie de acte normative cu incidență în protecția animalelor. Totodată, au fost instituite noi instrumente legislative, care asigură posibilitatea aplicării de urgență a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situație de pericol.

Noi reglementări pentru protecţia animalelor

Potrivit noilor reglementări, polițistul poate dispune plasarea unui animal într-un adăpost, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva acestuia. De asemenea, polițiștii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol. O altă noutate este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.

Ordinul de plasare a unui animal într-un adăpost va cuprinde în mod obligatoriu mențiuni cu privire la:

a) data, ora și locul unde este emis;
b) numele, prenumele, calitatea și unitatea de poliție din care face parte polițistul care îl emite;
c) date care să asigure identificarea deținătorului animalului, dacă acesta este cunoscut;
d) date care să asigure identificarea animalului pentru care se dispune plasarea în adăpost;
e) descrierea motivelor de fapt care au determinat dispunerea măsurii și indicarea surselor de informare pe baza cărora a fost evaluată situația de fapt și starea fizică a animalului;
f) temeiul de drept pentru emiterea acestuia;
g) data la care încetează aplicarea măsurii de plasare în adăpost a animalului;
h) dreptul de a contesta ordinul de plasare a animalului în adăpost, termenul de exercitare a acestui drept și instanța la care se poate depune contestația.

„Ordinul de plasare a animalului în adăpost se semnează în mod obligatoriu de către polițistul care îl emite și se comunică entității responsabile cu prestarea serviciului de adăpostire a animalelor, precum și deținătorului animalului, dacă acesta este cunoscut”, se menționează în Ordonanța de Urgență a Guvernului 175 din 2020. Ordinul de plasare a animalului în adăpost poate fi contestat de deținătorul animalului în contenciosul administrativ.

Autospecială Ford Ranger Raptor în dotarea IPJ

Între timp, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) a primit în dotare o autospecială Ford Ranger Raptor, care va fi folosită de cei care vor face parte din Biroul Poliției Animalelor. Autoturismul de teren, care a fost inscripționat deja cu „Poliția animalelor”, are tracțiune integrală 4×4 și poate să atingă o viteză de deplasare de până la 200 de kilometri pe oră, cu o cutie de viteze automată în 10 trepte. Motorul diesel EcoBlue poate dezvolta o putere de 125 KW, adică 213 cai putere, capacitatea cilindrică fiind de 2.000 de cmc. Mașina are cinci locuri și o platformă închisă de tip pick-up, acest spațiu din urmă urmând să fie amenajat pentru transportul animalelor aflate în pericol, dar și cu truse medicale de prim ajutor care vor putea fi folosite de cei doi medici veterinari din structura Poliției Animalelor. „Autoturismul a intrat în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean la data de 25 ianuarie a.c. și va fi folosit de polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor. Este singurul model de acest tip aflat în dotarea inspectoratului”, a declarat pentru „Monitorul” Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani. De altfel, autospeciala este cea mai valoroasă mașină aflată în dotarea polițiștilor botoșăneni, aceasta costând peste 50.000 de euro.

Angajări din sursă externă

Biroul Poliției Animalelor Botoșani va funcționa cu un ofițer, doi medici veterinari, care vor primi grade de ofițeri, și trei agenți de poliție, care au fost angajați din sursă externă. Structura va deveni funcțională cel mai probabil din a doua jumătate a acestei luni, când conducerea IPJ îl va desemna și pe cel care va deține funcția de șef de birou.

 

Deja ai votat!