spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTȘefii județului vor laptopuri pentru ședințele online

Șefii județului vor laptopuri pentru ședințele online

♦ Ședințele CJ sunt secretizate de aproape un an iar botoșănenii au acces doar la hotărârile votate ♦ Lipsesc din spațiul public interpelările, dar și dezbaterile din Consiliu ♦ După ce zeci de mii de părinți și profesori au cumpărat tablete pentru școala online, șefa CJ, Doina Federovici, spune că va cumpăra laptopuri pentru ședințele online ♦ Liberalii amenință cu proteste

În acest an a avut loc o singură ședință publică de Consiliu Județean, cea ordinară din luna ianuarie, deși au fost 4 cu totul. Practic, activitatea consilierilor a trecut „la secret” din primăvara anului trecut, când s-a declarat starea de urgență. Botoșănenii au acces doar la proiectele de hotărâre, publicate pe site-ul CJ, la hotărârile adoptate și, cu întârziere de câteva luni, la minutele de ședință.

Nu sunt cunoscute nici interpelările, nici dezbaterile și nici măcar voturile date de consilieri. Ședințele au loc în regim secretizat, pe infrastructura STS, și nu pe platforme de videoconferință gen Zoom sau Meet. În același timp, ședințele altor consilii județene din țară sunt transmise online pe pagina de Facebook a instituției sau pe pagina de internet. Mai mult, sunt județe care transmit online de câțiva ani ședințele de consiliu, mergând pe ideea de transparentizare a activității legislative locale.

Laptopuri din bani publici pentru ședințele online

Secretizarea ședințelor este pusă de șefa CJ, Doina Federovici, pe seama pandemiei, dar și a lipsei de aparatură. Prin urmare, consilierilor li se vor cumpăra laptopuri noi, din bani publici. „Ne dorim ca toate ședințele să fie făcute cu prezență fizică, în sala de ședințe, dar, din păcate, situația epidemiologică actuală ne impune anumite restricții de distanțare socială, de care, vrem nu vrem, trebuie să ținem cont. Sperăm ca în cel mai scurt timp să revenim la normalitate și să putem desfășura ședințele așa cum se făceau în mod firesc înaintea pandemiei.

În paralel, s-a început procedura de achiziții a unor laptopuri pentru consilierii județeni, astfel încât să se poată trece în sistem videoconferință, dar, din păcate, încă nu avem aprobat bugetul. Cu speranța că acest lucru se va produce cât mai curând, vom căuta să fim transparenți și să comunicăm informațiile de interes pentru public și mass-media”, spune Doina Federovici.

Liberalii spun că au protestat, dar nu i-a văzut nimeni

Ședințele legislativului local și județean, adică ale Consiliului Local și ale Consiliului Județean sunt publice iar accesul contribuabililor poate fi redus sau interzis doar prin votul consilierilor. Așadar, ședințele nepublice sunt excepția, și nu regula.

Contactat de reporterii Monitorul, liderul grupului liberal, Viorel Iliuță, spune că problema a fost ridicată în mod repetat de consilieri. „Noi am sesizat de cel puțin 3 ori, ultima dată în ședința de săptămâna trecută, că activitatea nu este transparentă. Ședințele trebuie să fie publice, asta spune Codul Administrativ. Problema nu este lipsa de laptopuri, eu nu am nevoie de laptop și cred că nici colegii mei nu au nevoie. Trebuie cumpărată licența pentru o platformă, pe care să aibă acces și presa și oricine mai dorește să vadă ședințele”, susține Viorel Iliuță. O licență pentru o platformă de conferințe de genul Zoom sau Meet costă mai puțin de 20 de euro pe an și permite transmiterea ședințelor inclusiv pe Facebook.

Profesorii și părinții au plătit din buzunar pentru online

În timp ce șefa CJ vrea să cumpere laptopuri pentru consilieri, zeci de mii de părinți și de profesori botoșăneni au scos în acest an bani din buzunar pentru a plăti abonamente la internet și acumpăra tabletele și laptopurile necesare școlii online.

Liderul consilierilor județeni PNL, Viorel Iliuță, spune că va solicita ca ședințele să se desfășoare în sala de ședințe a CJ, și nu pe linia securizată a STS, și amenință cu protestul. „Sala e mare și se pot ține acolo ședințele respectând măsurile de protecție impuse de pandemie, nu văd de ce ar trebui să fim mereu în ședințe online. Voi discuta cu colegii mei și, dacă e cazul, vom organiza și o formă de protest. Nu vom lipsi de la ședințe, vom căuta o altă modalitate prin care să protestăm”, spune Iliuță.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...