Acuze grave în cazul copilului mort (video)

0

Cadrele medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) aduc noi informaţii în cazul copilului de trei ani care ar fi murit în drum spre spital.

După ce ancheta comandată de Ministrul Sănătăţii a fost finalizată şi s-a lăsat cu o serie de sancţiuni, cadrele medicale spun că micuţul era neîngrijit din punct de vedere medical, simptomele unei boli grave au fost ignorate, iar rezultatul necropsiei indică faptul că decesul a survenit în urma unor afecţiuni grave, care nu au fost tratate la timp.

Problemele din ceea ce medicii au descris ca fiind o familie „atipică” au pornit din urmă cu câteva săptămâni, iar victimă se pare că a picat tocmai bebeluşul. „Tatăl lipseşte din ecuaţia îngrijirii acestui copil. Scandalul mediatic a fost declanşat de concubinul mamei. Copilul era în îngrijirea unei bunici materne şi a unui copil minor, de 15 ani, de bună credinţă. Se pare că ultima săptămână din viaţa micuţului a fost hotărâtoare pentru evoluţia lui şi anume a fost la un parastas şi copilul a rămas în maşină cu geamul deschis, pe un frig puternic, în timp ce adulţii au “petrecut”. Nu a fost dus la medicul de familie, deşi avea simptomatologie respiratorie. A fost tratat după ureche, iar în ultimă instanţă evoluţia gravă a acestui copil a făcut ca ei să apeleze la ambulanţă. Avem toată convingerea că la ora apelului copilul era decedat. Şi din declaraţiile din familie s-a confirmat că ultima dată când copilul a fost auzit respirând a fost o dată, amplu, la ora 21:30-22. Ambulanţa a fost apelată mult mai târziu”, a spus medicul Nicuşor Curteanu, purtătorul de cuvânt al SJA Botoşani.

Copilul avea afecţiuni grave cronice

Reprezentantul SJA acuză faptul că bărbatul care este concubinul mamei copilului le-a ameninţat şi înjurat pe cadrele medicale, iar agresivitatea acestuia ar putea masca, în realitate şi faptul că bebeluşul ar fi fost mort dinainte de apelul la 112. Rezultatul necropsiei arată, însă, că nici intervenţia imediată a unui medic nu ar mai fi putut schimba situaţia.
„Din nefericire pentru copil şi din fericire pentru noi, rezultatul anatomo-patologic confirmă că ambulanţa nu mai avea ce face în salvarea acestui copil. Avea afecţiuni grave cronice. Insuficienţă cardiacă cronică, edem pulmonar, ambele arii pulmonare erau inundate cu lichid, ascită, afecţiuni care nu debutează într-o secundă şi care ar fi necesitat din partea familiei o îngrijire atentă şi tratament medicamentos corespunzător. În aceste condiţii copilul nu a avut nici o şansă. Este mai uşor să acuzi o instituţie a statului de drept decât să îţi asumi neîngrijirea unui copil. Ne pare rău că lucrul acesta s-a întâmplat în anul 2021”, a completat medicul primar Nicuşor Curteanu.

 

Deja ai votat!
se încarcă...