Comune rămase fără medic de familie în plină pandemie (video)

În plină pandemie, şapte comune din județul Botoșani nu au medic de familie. Mii de locuitori sunt nevoiți să meargă în comunele vecine după rețetă sau pentru consult. Este vorba despre Avrămeni, Adășeni, Concești, Dimăcheni, Drăgușeni, Manoleasa, Vorniceni, dar și de municipiul Botoșani, unde sunt vacante două posturi. „Medicii nu consideră oportun să-și înființeze cabinete, deși unele autorități locale pun la dispoziție spații și vor să suporte anumite cheltuieli. Nu par locuri atractive pentru medicii de familie și sunt care optează pentru alte specialități”, a precizat Carmen Nicolau, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani.

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a declarat că va cere reprezentanților Colegiului Medicilor din Botoșani să se implice în această problemă pentru a putea fi atraşi medici la sate. „Comitetul director al Colegiului medicilor trebuie să aibă o mai bună implicare vizavi de ocuparea acestor posturi. Trebuie să știm să ne promovăm produsul”, a precizat prefectul Dan Nechifor.

O altă problemă în privinţa deschiderii de noi cabinete de către tinerii medici o reprezintă costurile mari pe care le implică un astfel de demers, dar şi condiţiile din comunele limitrofe. „Când se apucă un medic debutant de o anumită specialitate sunt luate în calcul şi două aspecte: confortul şi banii. Deschiderea unui nou cabinet necesită o sumă mare de bani. De unde să-i scoată un proaspăt absolvent al unei specialităţi?”, a declarat Iulian Preda medic primar de chirurgie generală şi coordonatorul spitalelor în masurile anti covid.

Deja ai votat!