spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTFără dotări, Garda Forestieră face controale din ochi

Fără dotări, Garda Forestieră face controale din ochi

Potrivit raportului de activitate prezentat la începutul acestei săptămâni, de Garda Forestieră Suceava, în Botoșani s-au constatat o infracțiune și 19 contravenții legate de tăierile de arbori și s-au stabilit pagube de 30.500 lei.

De asemenea, au fost verificate 29 de transporturi de lemne la care au fost constatate 6 contravenții și s-au confiscat 22 metri cubi de material. În depozite au fost făcute 37 controale, s-a constatat o infracțiune la care se adaugă 22 contravenții pentru care s-au aplicat amenzi de 104 mii lei.

Potrivit propriului raport de activitate, controalele Gărzii Forestiere nu au eficiența scontată din lipsă de personal și de dotare tehnică. Instituția are activitate regională și se ocupă de județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț și Bacău.

Fără bani, fac controale la hârtii

Instituția nu deține mijloace de manipulare a masei lemnoase și, din acest motiv, controalele verifică doar hârtiile nu și cantitatea reală de lemn din depozite.

„În contextul în care pentru inventarierea faptică a unui volum de masă lemnoasă cu metode clasice este necesară utilizarea a cel puţin unui încărcător frontal sau a unui autotren dotat cu graifăr (mijloace care sunt solicitate fie unui ocol silvic, fie operatorului economic controlat, dar fără a avea posibilitatea achitării serviciului prestat), utilizarea unui sistem de scanare 3D ar permite efectuarea inventarului intr-un timp relativ scurt, fără a fi necesară manipularea materialului lemnos și cu o precizie a rezultatelor, superioară sistemelor clasice de determinare.

Majoritatea acestor verificări se efectuează doar în baza stocului scriptic, mijloacele tehnice existente nepermițând efectuarea stocului faptic. Lipsa corelării stocului scriptic cu cel faptic, poate permite relativ ușor ca un operator să introducă pe piață lemn care nu are proveniență legală”, arată șeful Gărzii Forestiere, Mihai Gășpărel.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...