vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTEdilii pregătesc o nouă licitaţie pentru reabilitarea Teatrului "Mihai Eminescu" (video)

Edilii pregătesc o nouă licitaţie pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” (video)

Municipalitatea botoşăneană aşteaptă avizul de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Est pentru a organiza licitaţia vizând reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”. „Am trimis documentaţia la ADR şi am pus-o în acord cu cererea de finanţare pentru că am făcut o modificare la proiectul tehnic, o actualizare a tuturor preţurilor, a cantităţilor, puse în acord şi cu ceea ce trebuie făcut după consolidare. Şi pentru că avem un contract de finanţare semnat cu ADR Nord-Est, trebuie verificate aspectele din documentaţia tehnică şi corelate cu cererea de finanţare. După eventualele clarificări, ridicăm documentaţia pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pentru a fi văzută de operatorii economici”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

După revizuirea documentaţiei, a reieşit că valoarea lucrărilor care mai sunt de executat se ridică la opt milioane de euro. „Sper să fie interes în rândul constructorilor pentru acest contract pentru că valoarea este foarte mare. Opt milioane de euro este o sumă atractivă din punctul meu de vedere pentru un astfel de obiectiv, chiar dacă e provocator pentru un constructor să reabiliteze un monument istoric, care are şi lucrări de fineţe, de detaliu, de dotări deosebite”, a precizat Cosmin Andrei.

Pentru a asigura fondurile necesare pentru lucrările la teatru, edilii iau în calcul contractarea unui credit. „Din contractul de finanţare cu fonduri europene mai avem 4,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă că până la sfârşitul celor 36 de luni, care au reieşit din documentaţia tehnică, va trebui să mai suplinim necesarul de 3,5 milioane de euro. Vom găsi aceste fonduri. Vom contracta un credit la momentul potrivit. Deci vom găsi resursele necesare pentru Teatrul <Mihai Eminescu>”, a dat asigurări edilul.

A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

Aceasta este a doua finanţare europeană obţinută de primărie pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. În baza noului proiect, vor urma lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.

În exerciţiul financiar 2007 – 2013, edilii botoşăneni au avut la dispoziţie tot cinci milioane de euro pentru teatru. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Teatrul „Mihai Eminescu” a oferit şi în iarna care s-a încheiat imaginea tristă a unei clădiri emblematice odinioară, acum aflată de  câţiva ani în şantier, cu geamuri protejate cu folie.

Mulţi botoşăneni nu mai cred însă că această clădire emblematică va mai fi repusă în valoare. „De mai multe ori s-a anunţat că lucrările vor fi reluate. Nu se va mai întâmpla acest lucru. Va fi lăsat să se dărâme şi în locul lui va fi construit un bloc”, a declarat ieri un botoşănean.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...