spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTRăzboi total pe şefia Nova Apaserv

Război total pe şefia Nova Apaserv

Liberalii și social-democrații botoșăneni duc războaie pentru conducerea companiei de apă. După ce au încercat, fără succes, să-l desemneze pe Doru Constantin ca manager interimar, pesediștii și-au retras, la începutul lunii, cei doi membri din Consiliul de Administrație. Simion Drelciuc și Ioan Comarița au demisionat, făcând astfel inoperabil Consiliul de Administraţie (CA) de la Nova Apaserv.

„Acum suntem trei membri, mai trebuie cel puțin doi”, spune Narcis Ștefan, președintele Consiliului de Administrație. Practic, din CA-ul care ar trebui să aibă între cinci și nouă membri, au rămas în funcție doar Narcis Ștefan, Daniel Tupiluș și Iulian-Gabriel Apotrosoaei. „Am convocat Adunarea Generală a Acționarilor pe data de 6 aprilie pentru completarea CA”, explică Narcis Ștefan. Potrivit convocatorului, urmează să fie numiți patru noi membri în organismul colectiv de conducere de la furnizorul de apă.

Simion Drelciuc nu a putut fi contactat ieri pentru a oferi un punct de vedere. Nici Ioan Comariţa nu s-a arătat dispus să explice de ce a demisionat din CA. „Este o motivaţie, am comunicat-o la Consiliul de Administraţie. E o motivaţie care e cât de cât reală, comunicată, dar de ce nu îl întrebaţi pe preşedintele CA? Are acolo o motivaţie, doar are demisiile. Astea sunt probleme care ţin de CA, vă poate comunica domnul preşedinte (Narcis Ştefan – n.r.) exact. Sunt acolo, sunt demisiile noastre. Nu mai comentăm acum, mai ales astăzi. Sunt motive total particulare pe care le-am exprimat acolo şi atât. Nu are rost să comentez”, a spus Ioan Comariţa.

Consiliul Județean decide cine va deține puterea

Consiliul de Administrație poate funcționa cu un număr impar de membri, dar trebuie să fie cel puțin cinci. Membrii CA sunt numiți sau revocați din funcție de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) la propunerea CA, a acționarilor sau a reprezentanților ADI Aqua.

La rândul său, AGA este formată din reprezentanții UAT-urilor care beneficiază de servicii de apă-canal, dar acționar majoritar, cu 97%, este Consiliul Județean. Așadar, decizia de revocare sau de numire a membrilor Consiliului de Administrație este luată de Consiliul Județean. „Plenul CJ decide, nu un partid anume. Niciun partid nu are majoritatea în CJ, deci nici PSD”, susține Narcis Ștefan, președintele CA de la Nova Apaserv.

Cum poate pune mâna PSD pe compania de apă

În Consiliul Județean nu există un partid care să aibă majoritatea, dar PSD și ALDE s-au aliat pentru a forma o majoritate simplă. De altfel, vicepreședintele CJ Corneliu-Bogdan Dăscălescu este membru ALDE, iar poziția sa a fost o miză în negocierea PSD-ALDE.

În cazul în care cele două partide vor reuși să impună în CJ și, implicit, în ședința AGA, patru membri ai CA din partea alianței, conducerea companiei de apă va fi preluată de PSD. Trebuie spus că mandatul actualului CA expiră pe 30 iunie dar, până la expirare, se va organiza concurs pentru ocuparea postului de manager. Actualul director, Gabriel Cîrlan, a fost numit interimar în urmă cu aproximativ o lună cu sprijinul membrilor CA care provin din PNL și ProRomânia.

Colaps evitat de actualul director

Nova Apaserv, aflată într-o situaţie financiară problematică, a ajuns în pragul colapsului în toamna anului trecut, când societatea a pierdut definitiv un proces cu firma privată Aquaterm, care a obţinut în instanţă 7,2 milioane de lei, după ce a lucrat la aducțiunea de apă de la Vorona, iar lucrările au fost sistate. Executat silit, operatorul de apă a ajuns să nu-şi poată plăti nici măcar furnizorii, precum E.On sau firmele ce livrau substanţe pentru tratarea apei. Venit la conducerea societăţii la mijlocul lunii trecute, Gabriel Cârlan a reuşit deblocarea conturilor Nova Apaserv, achitarea unor sume către furnizori şi plata salariilor, plus o eşalonare a sumelor către Aquaterm.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...