Deţinuţii politici anticomunişti, omagiaţi la Botoşani

Deţinuţii politici anticomunişti au fost omagiaţi ieri, la Botoşani. Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” și Corul misionar „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” au organizat o slujbă de pomenire la mormântul lui Mugur Călinescu, din Cimitirul Pacea.

În lipsa unui monument dedicat memoriei deținuților politici anticomuniști la Botoșani, am fost nevoiți să ne omagiem martirii la mormântul tânărului erou anticomunist, Mugur Călinescu.

Pentru un oraș (un județ, chiar) care și-a adus prinosul de jertfă în lupta împotriva regimului comunist, Botoșaniul are o datorie morală a cărei îndeplinire ar putea începe prin proiectarea și construirea unui monument închinat sacrificiului eroilor anticomuniști. Nădăjduim că autoritățile botoșănene vor înțelege, măcar în ceasul al doisprezecelea, că fără memorie și fără prețuirea trecutului popoarele se transformă rapid în mase amorfe de indivizi lipsiți de identitate, în populații fără conștiință și orizont”, a transmis Bogdan Cărăuşu, preşedintele Asociaţiei „Scut Botoşanean” şi Filialei Botoşani a Frăţiei Ortodoxe.

Ziua de 9 martie declarată prin lege Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din România

Bogdan Cărăuşu a reamintit că, prin legea 247 din 2011, ziua de 9 martie a fost declarată Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944 -1989

Potrivit legii, Parlamentul, Președintele României, Guvernul, autoritățile administrației publice centrale și locale organizează manifestări prilejuite de comemorarea Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti din România. Fondurile necesare alocate pentru comemorarea diverselor evenimente ale deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989 pot fi asigurate și din bugetele locale sau din bugetul autorităților și instituțiilor publice.

Rămânem cu vorbele voievodului limbii române, Mihai Eminescu: <Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară>”, a concluzionat Bogdan Cărăuşu.

Deja ai votat!