Moment istoric – Un mare duhovnic botoşănean, propus spre canonizare

0

Pe 9 martie, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a anunţat că 12 preoţi şi monahi care au avut de suferit în regimul comunist vor fi propuşi spre canonizare. Printre aceştia se află şi părintele Arhimandrit Cleopa Ilie (născut pe 10 aprilie 1912, în comuna Suliţa, judeţul Botoşani, decedat pe 2 decembrie 1998).

În ședința din 25 februarie, Sfântul Sinod a decis pregătirea procesului de canonizare a 12 preoți și călugări. Canonizarea ar urma să aibă loc în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

Referindu-se la preoţii şi monahii propuşi spre canonizare, Episcopul vicar patriarhal a arătat că cei mai mulți dintre ei au mărturisit credința în Hristos în vremurile foarte grele pentru Biserică din timpul comunismului.

PS Varlaam Ploieşteanul s-a referit la trei dintre numele propuse pentru procesul de canonizare, respectiv părintele profesor Dumitru Stăniloae, care a suferit în închisori; părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, care a fost urmărit ani de zile de Securitate și a trăit mulți ani într-o recluziune asemenea părinților din primele secole ale monahismului; Arhimandritul Gherasim Iscu, Starețul Mănăstirii Tismana, un apropiat al celor care au luptat împotriva regimului comunist, regim care a dorit să distrugă credința din inima românilor.

Iată deci că Biserica, care îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie pe luptătorii anticomuniști, alături de eroii care au căzut în războaiele pe care poporul nostru le-a purtat de-a lungul istoriei, participă și astăzi cu toată dragostea de mamă la pomenirea celor care, în închisori, n-au murit doar pentru valorile acestei națiuni, ci și pentru valorile Evangheliei”, a spus PS Varlaam Ploieşteanul.

Judeţul Botoşani a mai dat Ortodoxiei doi sfinţi – Sfântul Ioan Iacob Hozevitul şi Sfântul Onufrie de la Vorona.

Deja ai votat!
se încarcă...